open-navfaktor-logo
search
Umjesto Heleza i Tegeltije
Zamjenski mandat i negatoru genocida: Ko su i koliko su glasova osvojili oni koji trebaju ući u Parlament BiH
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je jučer odluku o dodijeli zamjenskih mandata u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon što su Zukan Helez i Zoran Tegeltija imenovani za ministre u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.
01.02.2023. u 11:41
get url
text
Ermina Salkičević-Dizdarević  i Milorad Kojić
Ermina Salkičević-Dizdarević i Milorad Kojić

VEZANI TEKST - Pivić: Ministarstvo pravde RS-a namjerno predložilo Kojića da blokira provođenje strategije

Umjesto Heleza bi u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebala bi ući SDP-ova Ermina Salkičević-Dizdarević, ukoliko prihvati dodijeljeni joj mandat.

Salkičević-Dizdarević je na Općim izborima održanim 2. oktobra osvojila 4.575 glasova. Helez je imao 13.928 glasova.

U mandatu 2010-2014. godina bila je zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a potom direktorica za opće poslove i marketing u kompaniji Madi Tešanj.

Umjesto Tegeltije bi u Zastupnički dom Parlamenta BiH trebao ući SNSD-ov Milorad Kojić, ukoliko prihvati dodijeljeni mandat.

Kojić je direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS-a. U više navrata je negirao genocid u Srebrenici, negira presude Haškog tribunala, a u žižu javnosti je došao i kada je 2020. godine zaprijetio da će otkriti ime zaštićenog svjedoka u predmetu ratnih zločina "Josipović i drugi", a koji u svom iskazu pominjao tadašnjeg i sadašnjeg premijera RS-a Radovana Viškovića. Nakon njegove prijetnje pojedini mediji u RS-u su objavili identitet zaštićenog svjedoka.

Na Općim izborima 2. oktobra dobio je 26.481 glas. Tegeltija je imao 35.313 glasova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.