open-navfaktor-logo
search
Utopljavanje
Zamjenom dotrajalih prozora i postavljanjem fasada do boljih uvjeta u školama
Federalna vlada svake godine finansira utopljavanje jednog broja objekata, poput osnovnih i srednjih škola, sportskih dvorana, u cilju poboljšanja uvjeta za rad, ali i uštede energije
17.10.2018. u 11:24
get url
text

Utopljavanje objekata radi uštede energije jedan je od projekata koje u kontinuitetu realizira Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a finansira Vlada Federacije. U sastavu ovog projekta u ovoj godini je i Osnovna škola "Stolac" kojoj je prijeko potrebna zamjena postojeće stolarije, kao i Osnovna škola fra Lovro Karaula iz Livna na kojoj će se raditi fasada.

Zamijenili smo nekoliko prozora ličnim sredstvima

- Sretni smo što smo ušli u jedan, za nas tako važan projekat, a na koji zapravo mogu aplicirati općine, ne i škole. I tako je Općina Stolac aplicirala za nas. Na školi je '94 ili '95 nešto rađeno na stolariji, ali s obzirom na to da se u to vrijeme radilo o određenim donacijama, to je bilo dosta loše.  Mi smo od tada do danas nekoliko prozora zamjenili ličnim sredstvima i razlika je ogromna. Doslovno je duvalo ispod vrata, oko prozora - priča nam direktorica OŠ Stolac Zdravka Marjanović.

Dodaje kako se nada da će zamjena stolarije uskoro i početi.

- Kažem, nadam se, ali vidjet ćemo. Mi smo ranije na temu energetske uštede imali radionice za djecu, a utopljavanje objekata je svakako od načina uštede energije. Zamjena stolarije za nas je od velike važnosti jer grijanje koje imamo nije baš za pohvaliti. Zajednička nam je kotlovnica sa srednjom školom, pa je dugo od kotlovnice do škole. Izgubi se tu dosta toplotne energije, a sve je dosta staro, trošno. Imamo trenutno 238 učenika - kazala nam je Marjanović.

Podsjećamo, projekat "Zamjena vanjskih otvora na O. Š. Stolac u cilju utopljavanja" je vrijedan 50.000,00 KM. Općina Stolac u svrhu realizacije obezbjedit će 10.000,00 KM.

Fasada će se najvjerovatnije raditi na proljeće

Za "Utopljavanje objekta Osnovne škole fra Lovro Karaula" u Livnu izdvojeno je 50.000,00 KM, a Grad Livno će u svrhu projekta obezbijediti 65.186,22 KM.

- Naša škola je sagrađena 1974. godine i dosta toga nije u dobrom stanju. Ljetos su rađeni mokri čvorovi. Što se tiče grijanja, iz tehničkih razloga ni ove zime nećemo biti priključeni na toplanu, već na staru peć kao i do sada. Kada govorimo o projektu utopljavanja, za našu školu je predviđeno da se radi fasada, ali realizacija će vjerovatno krenuti na proljeće. U svakom slučaju to će nam biti od ogromnog značaja - kazali su nam u ovoj školi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.