open-navfaktor-logo
search
Izvući pouku iz prošlosti
Zamjenik turskog ministra Serdar Cam u Potočarima: Turska će nastaviti biti uz BiH
Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Serdar Cam, nakon dženaze i ukopa 19 novoidentifkovanih žrtava genocida u Srebrenici, u Potočarima je kazao kako je Turska uvijek bila i nastavit će biti uz Bosnu i Hercegovinu.
11.07.2021. u 15:12
get url
text

Cam je kazao kako se danas obilježava veoma značajan dan, dan kada bol i tuga imaju posebnu dimenziju. Smatra i kako ovaj dan nikada ne treba zaboraviti niti dozvoliti da bude zaboravljen. Cam je, podsjetivši kako danas obilježavamo 26. godišnjicu genocida, rekao kako ovo obilježavanje treba pratiti cijeli svijet i ne zaboraviti genocid.

Podsjetio je na riječi prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića o opasnosti zaboravljanja genocida. Dodao je i kako čovječanstvo treba izvući pouku iz prošlosti. Upozorio je i na islamofobiju, odnosno radikalne činove i poruke koji su sve izraženiji u Evropi, kao i na napade na bogomolje, koji su sve prisutniji u Evropi.

- Ovakvi činovi dokaz su da pojedini ljudi još uvijek nisu u potpunosti razumjeli ovu tragediju. Zbog toga, ne zaboravimo i ne dozvolimo da bude zaboravljena - rekao je Cam.

Cam je na pitanje novinara da li će Turska nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini, kako je to bio slučaj i ranije, kazao kako je ta podrška vidljiva i kroz mnoge projekte niza turskih organizacija među kojima je i Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), a posljednji primjer te podrške je projekt obnove krova na bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima.

TIKA je učestvovala u obnovi krova bivše fabrike, koji je prema riječima Cama bio u veoma lošem stanju. Govorio je i o projektu "Muzeja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici", a koji je jučer predstavljen na ceremoniji u Potočarima.

- TIKA i mnoge naše institucije su, u ime Republike Turske, imale značajne projekte. Po instrukciji našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, nismo nikada samu ostavili ovu zemlju ni ove ljude, niti ćemo je ostaviti u budućnosti. Nastavit ćemo aktivnosti u budućnosti koje ćemo ujedno i intenzivirati - rekao je Cam.

Poručio je kako će Turska uvijek biti uz BiH.

Refik Ozen, zastupnik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) iz Burse i čelnik Grupe prijateljstva BiH - Turska, kazao je kako se danas prisjećaju žrtava genocida u Srebrenici.

- Prije 26 godina u srcu Evrope, pred očima cijelog svijeta, dogodio se genocid. Važno je ne zaboraviti i ne dozvoliti zaboraviti šta se dogodilo. Mi smo danas ovdje kako bismo, uz instrukcije predsjednika Erdogana, poručili da smo uz našu braću u BiH. Iz dženaze i ukopa 19 žrtava shvatamo koliko je bol još uvijek svježa - rekao je Ozen.

Najavio je podršku Turske i AK Partije BiH u izgradnji svjetlije budućnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.