open-navfaktor-logo
search
Posjeta zvaničnika
Zamjenik šefa turske diplomatije Kaymakci: Budućnost Balkana je u euroatlantskim organizacijama
Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Turske Faruk Kaymakci izjavio je Turska podržava Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje Balkana na njihovom putu integracije u NATO i u Evropsku uniju, javlja Anadolu Agency (AA).
29.11.2021. u 15:54
get url
text

Kaymakci je jučer doputovao u posjetu u Bosnu i Hercegovinu, a danas je na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu održao predavanje o temi “Turska, Balkan i Evropska unija".

- Suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine su ključ za izgradnju stabilnosti na Balkanu i Turska snažno podržava BiH na njenom putu pristupanja euroatlantskim organizacijama, odnosno NATO-u i Evropskoj uniji - kazao je Kaymakci.

Ukazujući na multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost BIH i Balkana uopće, Kaymakci je kazao da bi sve zemlje Balkana trebale postati članicama NATO-a i EU-a i kako Turska podržava i učestvuje u tom procesu.

- Uvjereni smo da je budućnost Balkana u euroatlantskim organizacijama. Zato Turska želi vidjeti svih šest zemalja ove regije unutar NATO-a i EU-a - kazao je Kaymakci.

On je dalje kazao da je Turska jedna od najvažnijih članica NATO-a, ali i višedecenijski kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Ukazujući na brojne nepravde i dvostruke aršine u procesu integracije Turske, Kaymakci je kazao da Turska i dalje želi i radi na tome da postane članica Evropske unije i članica Evrope izgrađene na vrijednostima.

Veličina, dominantno muslimansko stanovništvo i siromaštvo se, kako je Kaymakci kazao, često ističu kao osnovni faktori sporog procesa integracije Turske u EU.

- Proces integracije Turske u Evropsku uniju je najkopliciraniji, ali po njegovom okončanju Evropska unija bi mogla najviše profitirati s obzirom na utjecaj i doprinose koje bi joj Turska dala - poručio je Kaymakci.

Podsjetivši da BiH već uživa neke programe EU-a, uključujući i ERASMUS, Kaymakci je kazao da su bosanskohercegovački studenti uvijek dobrodošli u Turskoj.

Predavanju na FPN-u prisustvovao je i turski ambasador Sadik Babur Girgin i drugi predstavnici turske ambasade u Sarajevu.  Zamjenik šefa turske diplomatije Kaymakci se danas u Sarajevu sastao sa zamjenikom ministrice vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem, a planirano je još nekoliko važnih sastanaka do kraja posjete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.