open-navfaktor-logo
search
PS Bihać
Zamjenik komandira hapsio policajce zbog ružnih komentara o komesaru na Facebooku
Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Elvedina Omanovića, policijskog službenika MUP-a USK zbog krivičnog djela protivpravno lišenje slobode.
28.10.2021. u 09:40
get url
text

Osumnjičeni se tereti da je 29. novembra 2018. godine, postupajući kao zamjenik komandira Policijske stanice Bihać, naredio hapšenje dvojice policajaca Muhameda Zirića i Jusufa Tutića, protivno odredbama Zakona o prekršajima FBiH i Zakona o krivičnom postupku F BiH.

Optuženi je, nakon što su policajci na društvenoj mreži Facebook objavljivali statuse u kojima se negativno komentariše policijski komesar, u 23.30 sati naredio da ih policijska patrola pozove i dovede u policijsku stanicu radi obavljanja razgovora, iako se policijski razgovor može obavljati samo u periodu od 6 do 21 sat.

Kada su se njih dvojica odazvali pozivu, naredio je da se uhapse, iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o prekršajima FBiH i Zakonom o krivičnom postupku FBiH.

Optuženi je, kako se navodi u optužnici, bez da je obavijestio dežurnog tužioca, Zirića zadržao do 11, a Tutića do 12 sati, iako je dežurni tužilac prethodno kazao da radnje prijavljenih ne predstavljaju krivično djelo, a dežurna sutkinja za prekršaje se u 7.50 sati izjasnila da nisu ispunjeni uvjeti za lišenje slobode.

- Ovakvim postupanjem optuženi je kod oštećenog Zirić Muhameda izazvao teško narušenje zdravlja, te kod oba oštećena povrijedio pravo na ličnu slobodu i sigurnost. Za glavni pretres postupajuća tužiteljica je predložila saslušanje sedam svjedoka, potom sudskog vještaka iz oblasti neurologije i psihijatrije, te izvođenje materijalnih dokaza - naveli su iz Tužilaštva USK.

VEZANI TEKST - Komandir PS Cazin hapsio ljude čiji komentari na Facebooku mu se nisu sviđali

Sličan slučaj zabilježen je, podsjetimo, i u Cazinu. 

U julu prošle godine, SIPA je po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona uhapsila komandira PS Cazina Saida Ljubijankića, zbog sumnje da je zbog komentara na Facebooku, protivzakonito naredio raspisivanje operativne potrage i dao nalog da se uhapsi jedna osoba, iako se dežurni tužilac očitovao da u tome nema elemenata krivičnog djela. Po njegovom nalogu osumnjičeni je uhapšen i zadržan, a nakon toga je, uprkos direktnom nalogu dežurnog tužioca, Tužilaštvu USK protiv oštećenog dostavio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.