open-navfaktor-logo
search
Sjedište Vlade FBiH
Zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman: Pratit ćemo portale, oni koji šire paniku i prijete bit će sankcionirani
Predstavnici nadležnih institucija u FBiH i danas su saopćili najvažnije informacije u vezi epidemije koronavirusa.
29.03.2020. u 18:47
get url
text
Ensar Korman, zamjenik direktora FUP-a

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar saopćio je da je do jutros u 10 sati testirno 118 novih uzoraka od čega je potvrđen COVID-19 kod 28 osoba.

- Od novih sluajeva 11 je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, devet u Tuzlanskom, četiri u Sarajevskom, dva u Zeničko-dobojskom te po jedan u Zapadno-hercegovačkom i Bosansko-podrinjskom kantonu. U FBiH je testirano 855 osoba, a virus COVID-19 je potvrđen kod 124 pacijenta. U HNK je 43 slučaja, ZHK 18, TK 18, KS 17, ZDK 10, USK osam, BPK šest, PK i SBK po jedan slučaj zaraze - rekao je Pehar, dodavši da je tokom danas identificiran još jedan oboljeli iz Širkog Brijega čime je broj povećan na 124 u FBiH.

Zabilježeno je i pet smrtnih slučajeva, a posljednji je pacijent iz Gruda, koji je preminuo jučer u SBK Mostar.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman govorio je o naredbama, kršenju mjera samoizolacije te policijskom satu.

- Dobijamo obavijesti da se naredbe na poštuju u potpunosti. Preko 20.000 rješenja o izolaciji su izdali inspektori, dio građana to ne poštuje, a to je najviše izraženo u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo. Protiv svih tih lica će se pokrenuti postupci. Imamo i kršenje policijskog sata i tu će biti poduzeti mjere koje zakon nalaže. Policijski sat sada je na snazi od 20 do 5 sati, zbog prelaska na ljetno računanje vrema, ali i sinhronizacije sa entitetom RS. Imenovali smo i tim za cyber kriminal, koji će pratiti sve portale, jer imamo dojave da određeni pojedinci upućuju prijetnje i šire paniku i oni će biti snakcionirani - kaže zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman.

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela rekao je direktor FUIP-a Anis Ajdinović.

- Podsjećam, od nedjelje, 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila je inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH, odnosni FBiH. Zaključno s 28. martom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 19.625 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor na period od 14 dana - kaže Ajdinović.

Dodao je da da danas ističu mjere iz 636 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, uključujući i rješenja izdata na GP Aerodrom Tuzla, čime je do sad za ukupno 1.903 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

- Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju u obaveznz izolaciju te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljene ukupno 280 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja lica. U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 58 lica biti pokrenuti prekršajni postupci - kaže Ajdinović.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, naveo je Ajdinović, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je 28. marta na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio šest inspekcijskih nadzora i 10 kontrolnih nadzora, te podnio 7 prekršajnih naloga u iznosu od 7.250 KM. Kod jednog subjekta nadzora utvrđeno je povećanje cijene s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena godine (riža i tjestenina).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.