Ministrica Turković demarš je uputila Ministarstvu vanjskih poslova Izraela i ambasadi te države u Tirani, nakon što su iz Ambasade Izraela saopćili su kako su prijedlozi "hrvatske strane" u BiH povodom izmjena Izbornog zakona dobrodošli.

VEZANI TEKST - Turković uputila demarš MVP-u Izraela, zatražila pojašnjenje stavova o Izbornom zakonu

Turković je u demaršu navela kako je "bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini".

- Prijedlozi "hrvatske strane" ili HDZ-a BiH uglavnom su usmjereni ka održavanju koncepta "konstitutivnosti naroda" koji je suprotan građanskom konceptu, te između ostalih diskriminiraju i jevrejsku manjinu u našoj državi - navela je ona.

Brkić, inače kadar HDZ-a, na Twitteru je naveo:

- Danas, tokom telefonskog razgovora sa ambasadorom Nj.E. Noah Gal Gendlerom, prenio sam poruku da demarš poslan Ambasadi Izraela u Tirani nije zvanična pozicija države BiH, već samo stajalište jedne političke stranke - napisao je Brkić na Twitteru.

 

VEZANI TEKST - Dodik napao Turković zbog demarša Izraelu: Hoće da nas posvađa s prijateljskom zemljom

Podsjetimo, ranije je na vijest da je ministrica uputila demarš reagirao i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, koji je naveo kako Turković "svojim djelovanjem nanosi štetu svima i nastoji da nas posvađa s prijateljskim zemljama, kao što je država Izrael, koja u potpunosti podržava Ustav BiH i konstitutivnost naroda".

- Za nas je važno da imamo dobre odnose i saradnju s Izraelom i želim da zahvalim državi Izrael na jasnom iznošenju stavova i podršci pravilnom razumijevanju situacije i odnosa u BiH - naveo je Dodik na Twitteru.