open-navfaktor-logo
search
Ide u kućni pritvor
Založio milionsku imovinu: Alija Delimustafić izašao iz KPZ-a Sarajevo
U pritvoru je proveo više od tri godine, a u zamjenu za slobodu založio je nekretnine u vrijednosti višoj od milion KM, koje će u slučaju da pobjegne ili se ne bude odazivao na pozive Suda, biti prodate, a novac prebačen u budžet FBiH
23.08.2019. u 15:36
get url
text

Alija Delimustafić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH i prvooptuženi u predmetu "Pravda" izašao je prije nekoliko trenutaka iz pritvorske jedinice sarajevskog KPZ-a, nakon što mu je klasični pritvor zamijenjen kućnim.

Rješenje o puštanju Delimustafića doneseno je nakon što je nedavno Vrhovni sud FBiH donio rješenje kojim se potvrđuje odluka Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je prihvaćeno jemstvo u iznosu višem od milion maraka i ukinut pritvor Delimustafiću.

Delimustafić je u pritvoru proveo više od tri godine, a Vrhovni sud FBiH tri puta je, nakon što se Tužilaštvo žalilo na te odluke, ukidao rješenja Kantonalnog suda o prihvatanju kaucije i njegovom puštanju, uz mjere zabrane.

On je, kako je odranije poznato, u zamjenu za izlazak iz pritvora, založio tri stana u Kranjčevićevoj ulici u Sarajevu u vlasništvu njegove braće Mirsada i Enesa, čija je vrijednost procijenjena na oko 830.000 KM.

Osim toga, kao garancija za slobodu založen je i poslovni prostor na Ferhadiji, vlasništvo njegovog brata Hajrudina, vrijednosti 172.800 KM.

Odlukom o određivanju jemstva i mjera zabrane, navedeno je da će se, ako se Delimustafić ne bude odazivao na pozive Suda ili ako pobjegne, donijeti posebno rješenje kojim će biti određeno da nekretnine na kojima je određena hipoteka budu prodate, a novac prebačen u budžet FBiH.

Hipoteka će se brisati tek nakon što se pravosnažno okonča krivični postupak rješenjem o obustavi ili ako se donese presuda i optuženom izrekne kazna zatvora.

Optužnica protiv Alije Delimustafića je potvrđena krajem 2017. godine, a glavni pretres nikada nije počeo. Suđenje je iz različitih razloga odgađeno 14 puta.

Delimustafić se tereti da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, prema optužnici, između ostalog nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.