navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Spas u posljednji čas

Zalogaji za novogodišnju zabavu kod kuće

Za ovakve prilike najpraktičnija su jela u kojima gosti mogu uživati s nogu

Objavljeno: 31.12.2019. u 12:01
get url
text

Planirate Novu godinu sa nekoliko prijatelja dočekati kod kuće uz ugodno druženje, ali ne znate čime ih poslužiti?

Za ovakve prilike najpraktičnija su jela u kojima gosti mogu uživati s nogu - takozvani finger food.

Mogu se jesti rukama i obično su u veličini jednog zalogaja.

Osim odličnog okusa i praktičnog načina konzumiranja, zalogajčići se vrlo jednostavno mogu dekorirati i tako postati pravi ukras na vašem stolu.

Evo tri recepta:

Pizzette sa goveđom šunkom, sirom i kukuruzom

Potrebno je: brašno, prašak za pecivo, kvasac, malo šećera, mlaka voda, so, maslinovo ulje, kiselo vrhnje, goveđa šunka, žuti sir po izboru, kukuruz iz konzerve, masline, paradajz salsa, kečap.

Količinu namirnica sami odredite.

Postupak pripreme:

Izmiješajte brašno i prašak za pecivo, napravite udubljenje, u njega stavite kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekajte nekoliko trenutaka da se kvasac počne dizati, pa dodajte so, malo maslinovog ulja, kiselo vrhnje i mijesite tijesto uz dodavanje vode.
Pred kraj dodajte maslinovo ulje i mijesite dok ne nastane glatko mekano tijesto.
Od tijesta napravite valjak i rasporedite na deset jednakih djelova (može i na više djelova ukoliko želite manje pizzette).
Oblikujte kuglice, pa ih razvaljajte i složite u kalup.
Svaki komad tijesta udubite u sredini i prelijte salsom pomiješanom sa kečapom.
Dodajte nairendanu goveđu šunku i žuti sir, pa pospite kukuruzom i nasjeckanim maslinama.
Fil ne mora nužno biti ovaj, a možete napraviti i više kombinacija po želji.
Pizzette pecite 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

Bruschette sa dimljenim lososom i sirom

Potrebno je: 16 malih kriški baguettea, 200 g nairendanog žutog sira, 2,5 dcl kiselog vrhnja, 10 g škrobnog brašna, 1 žumanac, 250 g tanko narezanog dimljenog lososa, svežnjić svježe rukole, malo maslinovog ulja.

Postupak pripreme: 

Premažite baguette maslinovim uljem uz pomoć kista.
Popecite ih u tavi ili u tosteru da budu hrskave.
Umutite škrobno brašno i žumanac u vrhnju te zagrijavajte do vrenja uz stalno miješanje.
Kad prokuha, sklonite s ringle i umiješajte žuti sir te blago posolite.
Kada se sve rastopi, ostavite da se ohladi.
Gustu kremu još jednom dobro promiješajte, pa je namažite na bruschette.
Obložite kriškama lososa i ukrasite rukolom.


Zalogaji sa palentom i mesom

Potrebno je: 300 g instant palente, 3-4 struka svježe majčine dušice, 2 manje grančice ruzmarina, 1 kašičica suhe mljevene paprike, 1 kašičica kurkume, 2 manja teleća filea, 8 do 10 kriški suhog mesa, so i biber prema potrebi i okusu, 2 kašike ulja, 100 g ajvara.

Postupak pripreme:

Sipajte više od 900 ml vode (ili prema uputama iz ambalaže) u veći lonac, dodajte so i 2 kašike ulja. Kad voda počne kuhati, polako sipajte palentu uz miješanje i kuhajte dvije do tri minute. Sklonite je sa štednjaka, umiješajte majčinu dušicu i razvijte tijesto debljine oko centimetar u plehu za pečenje i dopustite da se potpuno ohladi.
Dok se palenta hladi, pripremite teleće medaljone. Izrežite meso na dijelove debljine oko dva centimetra. Svaki uvaljajte u mješavinu soli, bibera i fino sjeckanog ruzmarina.
Medaljone omotajte tanko isječenim komadom suhog mesa. Medaljone pržite u dobro zagrijanom ulju sa svih strana sve dok ne porumene.
Iz ohlađene palente, uz pomoć modlica, vadite zalogaje.
Ponovo u tavi zagrijte ulje, pa dodajte kašičicu bibera i kurkume, a zatim kratko pržite medaljone sa obje strane kako biste dobili lijepu rumenu boju.
Složite zalogaje: na palentu stavite kašiku ajvara, a potom teleći medaljon, pa ukrasite sjeckanim ruzmarinom.