open-navfaktor-logo
search
Smijenjeni direktor
Zalihić: Vranić je u Hitnoj tražio da pije viski te da mu se ide kupiti u Mercator
Adem Zalihić, večeras smijenjeni direktor Hitne pomoći Kantona Sarajevo, na Facebooku je, između ostalog, pisao o ministru zdravstva Harisu Vraniću.
19.07.2021. u 23:02
get url
text

Zalihić je opisao njihov prvi susret nakon što je Vranić ušao u Vladu Kantona Sarajevo, kao i situaciju u vezi s otvaranjem punkta Hitne pomoći na području Općine Stari Grad.

VEZANI TEKST-Hadžiosmanović rekla Zalihiću: Bajram je u utorak, želimo da te smijenimo u ponedjeljak

- Ministar Vranić, koji je po mom dubokom ubjeđenju prekršio za ovih pola godine, otkako je ministar, više propisa nego svi ministri zdravstva u historiji KS zajedno, nanijevši nesagledivu štetu zdravstvu u KS, od samog početka pokazao je jednu arogantnost i bahatost kada je u pitanju Hitna pomoć i ja lično. Da krenem redom.

Ministar Vranić je podsjećanja radi, kao prvu svoju aktivnost sproveo smjenu Kriznog štaba KS, neimenujući u novi saziv nikoga iz Hitne pomoći, a što je bila dobra praksa svih prethodbih kriznih štabova godinama unazad kada su u pitanju masovne nesreće, nanijevši nesagledive posljedice po zdravlje građana KS, jer je prosto nemoguće kvalitetno formirati strategiju borbe protiv masovnih zaraznih bolesti bez Hitne pomoći - napisao je Zalihić

Tu bahatost i neodgvornost su minstar Vranići i premijer Forto, dodao je, nastavili sazivajući nedavno sastanak u vezi planiranja aktivnosti zdravstvenih ustanova u KS za predstojeći četvrti val pandemije Covid 19, na kojem su ponovo izostavili predstavnike Hitne pomoći. I naravno da ne zaboravimo skandaloznu odluku Vlade iza koje prvenstveno stoje premijer Forto i ministar Vranić (uz odobravanje prve vedete Kantona-Konakovića), da se uposlenici Hitne pomoći izostave iz stumulacije zdravstvenih radanika KS, koji su pružili od prvog dana nemjerljiv doprinos u borbi protiv COVID-19.

- Ministar Vranić je neposredno nakon dolaska na svoju funkciju došao u službenu posjetu Hitnoj pomoći. I mi smo se naravno ponijeli kao pravi domaćini, dočakali ministra kako to i dolikuje i zaželjeli mu dobrodošlicu. No, ministar Vranić je prvom svojom rečenicom pokazao o kakvom profilu ličnosti se radi.

Naime, na uljudno i toplo pitanje našeg osoblja šta želi piti odgovorio je - viski. Svi prisutni, čak i njegova pratnja, su se zbunili i pogledali prema meni, očekujući nekakavu burnu reakciju na ovu nisku provokaciju, ali sam njemu u inat ostao hladan. Podsjetila ga je servirka da smo zdravstvena ustanova i da se ne služi alkohol - napisao je na Facebooku Zalihić.

To ga međutim, dodao je, nije pokoloebalo da ustraje u provokaciji i zatraži od mene da pošaljem nekoga u Merkator, koji je u neposrednoj blizini, da kupi flašu viskija. Znao je ministar tačno kome, gdje i šta naručuje.

- Smjena uoči Bajrama i naručivanje viskija jednom muslimanu, zasigurno na najbolji način opisuje ateistički ostrašćenog mrzitelja bošnjačkih tradicionalnih vrijednosti, ma koliko on to pokušao verbalno opovrgnuti. Acta, non verba, davno je mudro rečeno. A masa ih je takvih poput Vranića trenutno na vlasti.

Također, prilikom drugog našeg tematskog sastanka u njegovoj kancelariji, oko formiranja punkta Hitne pomoći u općini Stari Grad, kojem je još prisustvovao načelnik Hadžibarić, i gospodin Malik Garibija (bivši ministar u Vladi KS iz SDP-a), nastavio je sa provokacijama. Osim što ništa konkretno nije rekao nakon mog uvodnog govora, u kojem sam prezentirao zakonske i podzakonske akte oko formiranja punkta Hitne pomoći u jednoj općini, ministar Vranić je provokativno pitao šta ću učiniti kada oni smijene Seku (Op.a. prof. Sebija Izetbegović) I kada uzmu vlast od SDA na federalnom nivou - naveo je Zalihić.

Naravno da sam ukazao ministru, napisao je, da je tematski sastanak u pitanju, da smo se okupili zbog punkta Hitne pomoći, a ponavljam svjedok svega je bio i gospodin Malik Garibija, jedan vrlo korektan čovjek koji je najzaslužniji uz nas iz Hitne pomoći, za pokretanje i realizaciju inicijative formiranja punkta hitne pomoći u Općini Stari Grad.

- Meni neće zasigurno Bajram pokvariti, a vjerujem ni mnogima drugim, ovakvo nisko, bahato, necivilizacijsko postupanje, ali zasigurno hoće učvrstiti uvjerenje da nam predstoji lična i kolektivna borba za bolje stanje u društvu, za pravnu državu, poštivanje njenih propisa i da se ovakva ostrašćena, neprofesionalna, i nestručna vlast nikada više ne ponovi u KS - zaključio je Zalihić.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.