Podsjećamo, riječ je o košarkašu rođenom u Livnu koji je nastupao za mlade selekcije BiH, te svojevremeno bio i u rosteru seniorske bh. reprezentacije. On je prošle godine, nakon što se prethodno našao na širem spisku selektora Vedrana Bosnića, izrazio želju da nastupa za Hrvatsku.

VEZANI TEKST - Čolan: Matkoviću niko nije potpisao, niti će potpisati odobrenje da nastupa za Hrvatsku

Košarkaški savez BiH, međutim, nije izdao nijedan dokument koji je bio neophodan Matkoviću da promijeni svoje sportsko državljanstvo i nastupa za neku drugu reprezentaciju.

- Upravo zbog toga je KSBiH i pokrenuo žalbeni postupak pred Košarkaškim arbitražnim tribunalom (BAT) kada se Matković našao na spisku selektora Hrvatske Damira Mulaomerovića.

Uredno su plaćeni i troškovi kompletnog procesa, a danas je na adresu KSBiH stiglo i pojašnjenje Žalbenog vijeća BAT-a u kojem se navodi da će se arbitraža odvijati neovisno o aktivnostima FIBA-e u vezi Matkovića, što zapravo znači da njegova registracija za Hrvatsku eventualno može biti poništena tek nakon što postupak bude okončan.

Nadalje, BAT je tražio dodatnu dokumentaciju od KSBiH u vezi Matkovića, koja bi trebala biti dostavljena do 3. marta. Nakon toga, proces pred Žalbenim vijećem će biti nastavljen - saopćeno je iz KSBiH.