open-navfaktor-logo
search
IFIMES analizira
Zakulisne igre u slučaju "Respiratori": Novalić meta političko-mafijaških struktura, kome i zašto smeta
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane redovno analizira događanja na Bliskom Istoku i Balkanu. IFIMES analizira situaciju u Bosni i Hercegovini nakon lokalnih izbora, koji su održani 15. novembra  sa naglaskom na stanju u pravosuđu i vladavini prava. 
26.11.2020. u 11:32
get url
text

Iz analize "Bosna i Hercegovina 2020: Posrnulo pravosuđe rak rana bh. društva", koju u cjelosti možete pročitati na ovom LINKU prenosimo najzanimljivije dijelove.

- O situaciji u pravosuđu Bosne i Hercegovine najilustrativnije govore dva izvještaja: Izvještaj Johanna Priebea "Izvještaj stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini" iz decembra 2019.godine i Izvještaj OSCE "Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju: sindrom nekažnjivosti" iz novembra 2020.godine.

U Priebeovom izvještaju se navodi, da je proteklih godina VSTV sam postao dio problema. Ozbiljni propusti u radu pravosuđa su postali očigledni uslijed nedostatka liderske sposobnosti, navoda o politizaciji i sukobu interesa, neefikasnoj organizaciji, nedovoljne transparentnosti i odnosa s javnošću i, na kraju, zbog njegovog neuspjeha u provođenju reformi.

Javno mnijenje su posebno potresli navodi o korupciji predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i navodnih manipulacija u disciplinskim i postupcima imenovanja. Uzimajući u obzir ozbiljnost navoda, reakcija predsjednika Tegeltije, kao i jednoglasna podrška, koju je dobio od članova VSTV, se ne čini prikladnom, imajući u vidu važnost ove institucije. Nije provedena nikakva suštinska disciplinska istraga. Propuštena je važna prilika, da se postavi presedan kada je riječ o integritetu. To je nanijelo duboku štetu renomeu institucije VSTV. Brojne reakcije na javnoj debati "Pravo na pravdu" su pokazale, da ovaj incident i dalje izaziva veliku zabrinutost u profesionalnim krugovima i u široj javnosti u državi - navedeno je u analizi IFIMES-a. 

Akreditirane diplomate u BiH, navodi se dalje u analizi, od stranih ambasada do OHR, OSCE i predstavnika drugih međunarodnih institucija imaju apsolutno negativno mišljenje o radu Tužilaštva BiH na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić i Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) na čelu sa predsjednikom Milanom Tegeltijom. Glavna tužiteljica BiH i predsjednik VSTV su persone non grata za međunarodne predstavnike u BiH i oni ih ne pozivaju na važne događaje, jer su percipirani kao neposredne ispostave Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZBiH). Potrebno je osigurati međunarodnu pomoć medijima i novinarima, koji nezavisnim i stručnim istraživačkim pristupom razotkrivaju kriminal i korupciju i nosioce tih pojava.

Pravni eksperti smatraju, da je situacija u pravosuđu Bosne i Hercegovine zabrinjavajuća i da "rak ranu" predstavlja Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i da se njihovo djelovanje negativno prenosi na niže nivoe u okviru pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini. EU finansira pravosudne sisteme koji propadaju, a do sada je u pravosudni sistem BiH u raznim oblicima EU uzaludno uložila 250 miliona eura, novca poreznih obveznika iz EU.

U posebnom diijelu u analizi "Slučaj federalni premijer Fadil Novalić – namještanje optužnice", između ostalog navedeno je kako ovaj slučaj najbolje ilustrira zakulisne igre i stanje u pravosuđu. 

- Stanje u pravosuđu i zakulisne igre ilustrira slučaj premijera Federacije BiH Fadila Novalića. Protiv premijera Novalića istragu vodi Tužilaštvo BiH zbog navodne zloupotrebe službenog položaja, iako je Vlada FBiH samo dala saglasnost Civilnoj zaštiti FBiH, da nabavi medicinska sredstva, ne precizirajući koja. Specifikaciju o tome šta će se nabavljati donio je Štab Civilne zaštite, kojim predsjedava vicepremijerka/ministrica finansija Jelka Milićević (HDZBiH), koja je bila i predlagač (a ne premijer Novalić) odluke za Vladu o izdvajanju sredstava za nabavku ove opreme. Vicepremijerka Milićević je nakon toga imala i informaciju na Vladi FBiH, koja je jednoglasno prihvaćena u kojoj piše, da je zaključen ugovor o kupovini 100 respiratora. O svemu su bili upoznati svi ministri. I sve odluke je donijela Vlada kao kolektivni organ, a ne premijer.

Sjednica na kojoj su izdvojena sredstva i donesena odluka o nabavci medicinske opreme održana je 2. aprila 2020.godine. Na toj sjednici su bile dvije tačke dnevnog reda: jedna je bila odluka o izdvajanju finansijskih sredstava (vicepremijerka Milićević je bila izvjestilac), a druga o kupovini medicinske opreme (Fahrudin Solak, direktor CZ FBiH je bio izvjestilac).

Civilna zaštita FBiH kupila je respiratore model ACM812A proizvođača Beijing Aerospace Changfeng c.o. Ltd. China u vrijednosti cca. pet miliona eura. Respiratori imaju oznaku CE i imaju certifikate, koje zahtijeva EU i upotrebljavaju se širom svijeta.

Za korištenje respiratora postoji nedostatak u zakonskoj proceduri, koja zahtijeva verifikaciju respiratora, iako imaju sve potrebne certifikate, koji važe u EU. Također, za upotrebu respiratora potrebno je imati osposobljeno medicinsko osoblje. U vezi navedenoga ne postoji povezanost odnosno odgovornost premijera Novalića, a Tužilaštvo BiH nije istraživalo odgovornost vicepremijerke Jelke Milićević kao ministrice finanSija i predsjednice Štaba Civilne zaštite BiH. Ukoliko je utvrdila ili posumnjala u bilo kakve nepravilnosti u vezi sa kupovinom respiratora vicepremijerka i ministrica finansija Milićević imala je mogućnost, da obustavi ili ospori finansijsku isplatu za kupovinu respiratora.

Iza slučaja "Respiratori" skriva se potpuno druga priča. Premijer Novalić je već duže vrijeme meta političko-mafijaških struktura, prvenstveno u Federaciji BiH. Uspjeh Vlade Federacije BiH odnosno premijera Fadila Novalića može se usporediti sa uspjesima Vlade Republike Srbije premijerke Ane Brnabić (SNS) i/ili Vlade Sjeverne Makedonije premijera Zorana Zaeva (SDSM).

VEZANI TEKST - Predmet "Respiratori": Gordana Tadić priznala da radi suprotno pravilima, tužiocima nedostaje dokaza

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je zbog dosadašnjeg uspješnog rada dobio snažnu podršku utjecajnih međunarodnih krugova. Upravo ti uspjesi doveli su do sukoba premijera Novalića sa političko-mafijaškim strukturama, jer je premijer Novalić zaustavio pljačku aluminijskog kombinata Aluminij d.d. Mostar, nastoji oporezovati razne vrste kladionica, koje godinama izbjegavaju plaćati više desetina miliona eura poreza u budžet, umjesto toga plaćaju "pokroviteljski reket" političkoj stranci Hrvatska demokratska zajednica (HDZBiH) odnosno njenom čelniku Draganu Čoviću. Zbog toga su nastavljeni orkestrirani napadi na premijera Novalića i njegove najbliže saradnike, pokušavaju se producirati nove afere, kako bi se iznudila njegova ostavka i uklonio sa političke scene.

Pored toga, protiv premijera Novalića evidentirane su aktivnosti lobija u namjenskoj industriji Federacije BiH, koji je vezan za dioničare i sa njima povezane osobe vezane za fabriku UNIS GINEX d.d., Goražde. Premijer Novalić je zajedno sa resornim federalnim ministrom energetike, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, spriječio namjere navedene interesne grupacije, da dio profita preusmjere sebi, a na štetu firme i ostalih dioničara, posebno Federacije BiH kao dioničara/suvlasnika. Ista interesna grupacija očekivala je određena kadrovska imenovanja od premijera Novalića, koji tim očekivanjima nije udovoljio. Ista grupacija ima utjecaj i na pravni subjekt, koji je ovlašten za verificiranje respiratora i koji manipulira javnost o navedenim respiratorima. Supruga jednog od pripadnika te interesne grupacije zaposlena je kao visokopozicionirana "strankinja" u Delegaciji EU u Sarajevu, koja je utjecala, da se u zadnjem izvještaju EU (kojeg je lično pripremala) uvrsti dio, koji se odnosi na utjecaj na pravosuđe i u izvještaju se izražava negodovanje što je premijer Novalić pušten da se brani sa slobode.

VEZANI TEKST - Novalić o aferi "Respiratori": Očekujem temeljitu i brzu istragu, ako je neko kršio zakon mora biti najstrožije kažnjen

Premijer Novalić "spektakularno" je uhapšen 29.maja 2020 po nalogu Tužilaštva BiH i određeno je njegovo zadržavanje u pritvoru u trajanju od 68 sati, iako za tim nije postojao opravdan razlog niti zakonsko uporište, jer je Novalić kao premijer dostupan i bio na raspolaganju za sve informacije u vezi navedenog slučaja. Mogao je biti sasvim normalno saslušan u prostorijama Tužilaštva BiH ili u svom uredu. Postavlja se pitanje zašto Tužilaštvo BiH nikada nije pokrenulo istragu o zloupotrebama prilikom nabavke medicinske opreme u entitetu Republika Srpska protiv premijera Radovana Viškovića (SNSD)? Nije poznat primjer u Evropi, da je ijedan premijer uhapšen zbog nabavke medicinske opreme u vrijeme vanredne situacije pandemije prouzrokovanom Covid-19. Tako npr. u Sloveniji javnost otvoreno p(r)oziva na odgovornost premijera Janeza Janšu (SDS/EPP) zbog navodne netransparentnosti prilikom javnih nabavki medicinske opreme u vrijednosti cca. 250 miliona eura, ali prema dostupnim informacijama nije poznato da li je uopće otvorena istraga protiv njega, a kamo li da bi premijer Janša bio uhapšen.

Koliko se radi o kompleksnom scenariju i slučaju potvrđuje činjenica, da je ta interesna grupacija tijesno povezana sa strukturama HDZBiH, i nekim bošnjačkim interesnim krugovima, ali i sa sigurnosno-obavještajnom službom iz susjedstva koja intenzivno sa svojom agenturnom mrežom djeluje u Bosni i Hercegovine i kao "kruna" njenog djelovanja, očekuje se, da se pokaže na predstojećim lokalnim izborima u gradu Mostaru 20.decembra 2020.godine.

Istraga pokazuje, da se sa interesnom grupacijom iz UNIS GINEX d.d. Goražde u vezu dovodi zamjenica premijera FBiH Jelka Miličević (HDZBiH), koja iz nepoznatih razloga drži japanski Non-Project Grant Aid u vrijednosti oko 34 miliona eura u jednoj banci, koja je pred propadanjem i čiji je suvlasnik osoba iz te interesne grupacije. Otvoreno se postavlja pitanje zašto nije uvedena istraga protiv vicepremijerke/ministrice finansija Milićević i koja je u navedenom predmetu samo saslušana u svojstvu svjedoka, a predsjednica je Štaba CZ FBiH, koji je nabavio navedene respiratore. To je tipičan primjer nejednakosti pred zakonom iako istraga protiv premijera Novalića nema zakonske osnove.

Afere koje potresaju entitet Federacija BiH u svakom slučaju trebaju dobiti svoj istražni epilog i ne smije biti selektivne pravde, ali iznenađuje, da se sve aktuelne afere iz Federacije BiH pokušavaju voditi ili se vode na državnom nivou od strane Tužilaštva BiH i pod jurisdikcijom glavne tužiteljice Gordane Tadić?

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika (SNSD), koji je nedavno javno na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izjavio, da se bavi prisluškivanjem opozicije i da je on lično ugovorio kupovinu pokretne bolnice, koja se nalazi na neznanoj lokaciji u inostranstvu i koja nikada nije instalirana, a koja nema prethodnu saglasnost za uvoz od državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nikada nije bila uvedena i sprovedena istraga.

U entitetu Republika Srpska afere ili "ne postoje" ili ne dobivaju pravosudni epilog, pa čak i one koje bi trebale biti pokrenute ex officio od strane Tužilaštva BiH.

Centar civilnih inicijativa (CCI) upozorava u svom izvještaju, da čak 76 posto subjekata revizije u promatranom periodu u Republici Srpskoj u periodu od 2015-2018.godine za vrijeme obavljanja dužnosti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nije primjenjivalo zakonske i druge propise, a govori se o spornom budžetskom iznosu od oko 87 miliona eura - navedeno je u analizi IFIMES-a

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.