open-navfaktor-logo
search
Nerad
Zakoni koji bi omogućili bržu i jeftiniju registraciju firmi "na čekanju" u Parlamentu FBiH
Zakon o obrtu koji bi olakšao registraciju firmi za fizička lica u Parlamentu FBiH od jula stoji u formi prijedloga, ukazuje Amir Zukić
17.11.2018. u 08:00
get url
text

Registracije firmi u Federaciji po skraćenoj proceduri, tačnije za najviše tri dana, uz dosta manje troškove, i na jednom mjestu, u ovoj godini neće zaživjeti. Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, za Faktor kaže da zakoni koji su pretpostavka primjene servisa "one stop shop" su u formi nacrta pred Parlamentom FBiH. Objašnjava da bi situaciju znatno olakšalo donošenje zakona o obrtu, međutim, on se u Parlamentu FBiH u formi prijedloga nalazi od ljeta.

Čekaju se novi sazivi u Parlamentu FBiH

Podsjećamo, sada troškovi registracije iznose dvije-tri hiljade KM, a da bi se registrovala firma čeka se više od dva mjeseca. Sa skraćenom procedurom, firma bi se mogla registrirati za najviše tri dana s nekih 95 KM. Skraćena procedura bi svakako puno značila i za potencijalne investitore da se brže odluče da osnuju firmu i ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

- Zakoni koji su pretpostavka da bi se primjenio "one stop shop" (servis koji bi omogućio privrednim subjektima brzu registraciju firme na jednom šalterskom mjestu), odnosno, skratila i pojeftinila procedura registracije, nalaze se u formi nacrta pred oba doma Parlamenta. Sada se čeka konstituisanje novih saziva i zbog svega je vrlo teško praviti procjene kada bi se mogli donijeti ti zakoni - govori nam Zukić.

Objašnjava da treba više zakona promijeniti, poput zakona o preduzećima, privrednim društvima, kako bi se stvorile pretpostavke da se procedura registracije preduzeća skrati i učini efikasnijom i jeftinijom.

- Mi smo kao Ministarstvo, do donošenja svih tih zakona, htjeli olakšati građanima, radili smo na zakonu o obrtu koji je faktički u formi prijedloga i davno je trebalo da se usvoji u oba doma Parlamenta FBiH. Međutim, tamo stoji od jula mjeseca. Bilo je vremena da se uvrsti u dnevni red, ali nažalost iz meni nepoznatih razloga nije uvršten. Mi smo u tom zakonu stvorili pretpostavke da se obrti mogu registrirati u znatno kraćem roku i sa jako malim ulaganjima, bar kada je riječ o fizičkim licima- ispričao nam je Zukić.

Na godišnjem nivou ušteda pola miliona KM

Upitali smo ga koliko bi se zakonom o obrtu zapravo skratila registracija kada je riječ o fizičkim licima i sa koliko novca manje?

- Vjerovatno bi to trajalo tri dana, odnosno, maksimalno sedam dana, od momenta kada se dostavi sva relevantna dokumentacija za registraciju. A sada to traje od 15 dana do dva ili tri mjeseca. Sve zavisi od djelatnosti kojom se želite baviti, da li trebaju dodatni papiri. A što se tiče troškova, ja vam mogu reći da je sada procjena Svjetske banke da će se uštedjeti nekih 500 hiljada KM u masi, na godišnjem nivou. A koliko je to u pojedinačnom slučaju, to vam ne mogu reći. Jer ima i nekih lokalnih tarifa - rekao nam je Zukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.