open-navfaktor-logo
search
Odluka Ustavnog suda
Zakon po kojem je formirana Vlada neustavan, Forto tvrdi da presuda nema veze s Vladom?!
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na upit novinara prokomentirao je presudu Ustavnog suda o neustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.
10.03.2021. u 13:05
get url
text

- Mi još nismo zvanično dobili tu presudu i ono što znam i što poznajem i što mi je rečeno u vezi s ovom presudom, nigdje se ne spominje rad ove Vlade. Zakon je donesen prije imenovanja ove Vlade i mislim da nema nikakvih posljedica po rad Vlade do ovog trenutka. Ono što treba da se desi je da Skupština KS koja je izglasala ovaj zakon treba da reaguje u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Odluke suda se ne komentarišu nego se sprovode – kazao je Forto.

Istakao je kako "nemaju ništa protiv da se one sprovedu".

VEZANI TEKST - Ustavni sud FBiH poništio izmjene Zakona: Fortina vlada neustavna?

Na pitanje da li će doći do ukidanja novoformiranih ministarstava, Forto je odgovorio:

- Pravne posljedice mi nisu poznate dok ne dođu pravne konsultacije, nismo još ni zvanično dobili tu presudu.

Radi se o zakonu na osnovu kojeg je formirana Vlada KS na čelu sa Edinom Fortom, tačnije na osnovu kojeg su ukinuta pojedina ministarstva u Kantonu Sarajevo, a osnovana druga.

Većina u Skupštini KS je Zakon izglasala 17. decembra, a stupio je na snagu već 18. decembra. Vlada KS na čelu s Fortom imenovana je 5. januara 2021.

Utvrđuje se da Zakon, navodi se u odluci Ustavnog suda FBiH, nije saglasan sa Ustavom Federacije BiH, jer postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.