Zakon mora ići na usaglašavanje u Zastupnički dom jer u Domu naroda nije usvojen istovjetni tekst.

VEZANI TEKST - U Domu naroda FBiH usvojen Zakon o zabrani pušenja uz amandmane, ponovo ide na Zastupnički dom

- Zakon o zabrani pušenja s usvojenim amandmanima ide na redovnu aprilsku sjednicu - kazao nam je Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH.

Najposjećenija javna rasprava ikad u Parlamentu FBiH 

Zastupnički dom je još u maju prošle godine usvojio Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH (predlagač Vlada FBiH), dok je rukovodstvu Doma naroda trebalo skoro godinu dana da ga uvrsti na dnevni red. I kada su glasali o zakonu, on je usvojen sa devet amandmana, tri Kluba Hrvata, tri delegata Anera Žuljevića (SDP) i tri delegata Žarka Vujovića (SDBiH).

Zakon predviđa zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

- Najposjećenija javna rasprava u Parlamentu Federacije BiH i za ovog i prošlog manadata upravo je bila u vezi s ovim zakonom. Nikada punija sala u federalnom parlamentu i nikada više predstavnika duhanskih lobija i ugostitelja. Zdravstveni aspekt cijele priče stavljen je u drugi plan.

Na sceni je odugovlačenje sa donošenjem ovog zakonskog rješenja s obzirom na to da sada imamo situaciju da su u domovima usvojeni različiti tekstovi i da je potrebno usaglašavanje - kazala nam je Alma Kratina, predsjednica Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu FBiH. 

"Postoji osnovana sumnja da su neki ipak poklekli"

Dodaje kako je interesantno da svi oni koji se zalažu za nedonošenje ovog zakona bez ikakvih problema "prihvataju pravila igre" kada se nađu u zemljama koje su zdravstveni aspekt i zaštitu zdravlja građana stavili na prvo mjesto.

VEZANI TEKST - Čega se boje delegati: Opet odgodili odluku o zabrani pušenja u FBiH

- Postoji osnovana sumnja da su neki ipak pokleli pod utjecajem onih koji u borbi za vlastite interese u drugi plan guraju rizike po zdravlje i pušača i nepušača u Federaciji - kazala je Kratina.