open-navfaktor-logo
search
Evropski uvjet
Zakon o sprečavanju sukoba interesa konačno završen, Grubeša ne bi da govori o njegovom sadržaju
Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji je jedan od prioriteta Evropske komisije na putu naše države ka Evropskoj uniji, upućen je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na usvajanje prije mjesec. No upitno je u kojoj mjeri su prihvaćene primjedbe koje je na raniji tekst zakona imala Venecijanska komisija.
18.11.2021. u 11:42
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH

Josip Grubeša, ministar pravde BiH, o sadržaju teksta upućenog zakona nije mogao govoriti pravdajući se praksom.

- Nije praksa da se razgovara o nacrtu zakona dok je u toj fazi i dok ga Vijeće ministara ne utvrdi. Tek kad Vijeće ministara utvrdi tekst prijedloga Zakona, onda to ide u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i o tekstu se može razgovarati – naveo je Grubeša. 

VEZANI TEKST - Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa treba sveobuhvatnu reviziju

A zanimalo nas je kakva su rješenja u zakonu, posebno kada je riječ o načinu izbora članova buduće komisije za odlučivanje o sukobu interesa i tome da li član može biti imenovani ili izabrani zvaničnik, te da li imovina članova porodice ulazi u imovinski karton funkcionera.

Venecijanska komisija je u julu u svom mišljenju na raniji tekst zakona predložila proširenje definicije "bliskih rođaka" i "povezanih osoba" kao i da se u imovinske kartone funkcionera uključe i informacije o imovini članova porodice.

Kako su naveli i iz Transparency Internationala, Venecijanska komisija je potvrdila da je zakon manjkav u dijelu koji se tiče rada Komisije za odlučivanje o sukobu interesa gdje predlaže da se osigura nezavisnost komisije od političkog utjecaja vladajuće većine i napusti etnički princip odlučivanja.

U mišljenju je ukazano i da se imenovanim funkcionerima mora onemogućiti obavljanje duplih funkcija kao i to da budu vlasnici ili direktori privatnih preduzeća koja posluju s institucijama na nižim nivoima vlasti.

Sredinom juna je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, izjavio da je ovaj zakon u fazi usaglašavanja sa Venecijanskom komisijom i brzo ga očekuje na Vijeću ministara.

Grubeša nam je rekao da je zakon upućen Vijeću ministara početkom oktobra na usvajanje i to, kako tvrdi, u tekstu "koji je prihvatljiv vlastima u BiH".

VEZANI TEKST - Riječi ne prate djela: Tegeltija kaže da očekuje kandidatski status, a najavljen nastavak blokada

Pitanje je i kada će ministri o njemu raspravljati, imajući u vidu blokadu rada institucija Bosne i Hercegovine koju provode parlamentarne stranke iz RS-a.

Istovremeno, u julu su tri opoziciona zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru uputila "svoj" prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je već jednom usvojio Zastupnički dom, ali nije Dom naroda zbog nekih tehničkih pitanja.

Prema tom prijedlogu, između ostalog, uspostavlja se Komisija za odlučivanje o sukobu interesa kao nezavisno i stručno tijelo. Uspostavlja je Parlamentarna skupština BiH, a njeni članovi ne smiju biti nosioci javne funkcije i biraju se na osnovu javnog poziva.

To je važno jer u aktuelnoj komisiji sjede parlamentarci.

Definirane su i sankcije, i to opomena, kazna od 1.000 KM do 20.000 KM, prijedlog za smjenu i poziv na ostavku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.