- Nakon što je zakon stupio na snagu, mi kao Klub Bošnjaka više nemamo bilo kakve mogućnosti da reagujemo kada je riječ o ovom zakonu. Jedina mogućnost je da ovlašteni podnosioci upute apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Ono što znam je da su iz pravnog tima Stranke demokratske akcije već pripremili apelaciju da se Klub zastupnika u Parlamentu BiH obrati Ustavnom sudu BiH, ali i da su iz kabineta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Denisa Bećirovića već pripremili apelaciju.

Imajući u vidu ranije odluke Ustavnog suda BiH, za očekivati je da će Ustavni sud vrlo brzo donijeti odluku i navedeni zakon staviti van snage. Time bi se jasno poslala poruka vlastima entiteta RS da prestanu sa nasrtajima na državu - kazao je Tabaković.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, apelaciju može podnijeti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući ili njegov zamjenik bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine, jedna četvrtina članova / delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog entiteta.