Uskoro u primjeni

Zakon o demobilisanim borcima kod Marinka Čavare

Objavljeno: 27.07.2019. u 07:55 Autor: E.D.-Š.

Očekujemo da čim prije presjednik Federacije potpiše zakon i da se objavi u Službenim novinama FBiH, rekao Bukvarević

FOTO: Arhiva

Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, nakon što je potpisan u Domu naroda FBiH, poslan je na ukaz predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, potvrdio je za Faktor Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH. Kaže kako se uskoro može očekivati objava zakona u Službenom listu FBiH.

- Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda je potpisao zakon i mi smo ga uputili na ukaz kod Marinka Čavare. Može se očekivati da uskoro bude objavljen u Službenom listu FBiH, odnosno, njegovo stupanje na snagu - rekao nam je Hadžiavdić.

Podsjećamo, Zakon o demobilisanim borcima je 18. jula izglasan i na Domu naroda Parlamenta FBiH, čime su demobilisani borci nakon više od devet godina dobili svoj zakon. Najugroženiji borci, oni s 57 godina i više, koji nemaju nikakvih primanja, a na birou su najmanje godinu dana,  imat će pravo na egzistencijalnu novčanu pomoć, a takvih je oko 20-ak hiljada.

- Očekujemo da čim prije presjednik Federacije potpiše zakon i da se objavi u Službenim novinama FBiH kako bi mi iz Ministarstva za boračka pitanja FBiH mogli poslati instrukcije u općinske službe BIZ-a da najugroženiji borci počnu predavati svoje zahtjeve. Nadam se da će ukaz potpisati najkasnije u ponedjeljak - rekao nam je Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije