open-navfaktor-logo
search
Dogovorili na sastanku
Zaključci opozicionih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH
Zastupnici u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te predsjednici opozicionih političkih subjekata danas su na sastanku u Sarajevu usvojili zaključke zbog, kako navode, otvorenog podrivanja ustavnog poretka BiH.
10.11.2021. u 17:38
get url
text

Potpisnici zaključaka insistiraju da se rasprava i odlučivanje vrate u institucije Bosne i Hercegovine, posebno Parlamentarnu skupštinu jer je to jedino mjesto gdje se o tome mogu donijeti odgovarajući zakoni i odluke.

- Izabrani i imenovani zvaničnici moraju izvršavati svoje ustavne i zakonske obaveze kroz učešće u radu u državnim institucijama i omogućiti institucijama da obavljaju ustavne i zakonske nadležnosti u korist svih građana. Očekujemo da protiv učesnika blokade i sinhronizovanog pothvata rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine budu poduzete adekvatne pravne mjere od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine i drugih nadležnih državnih agencija i službi - navedeno je. 

Pozvali su visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da djeluje u skladu s ovlaštenjima određenim Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, preciziranim odlukom Vijeća za impementaciju mira Bosne i Hercegovine donesenom 10. decembra 1997. u Bonnu, te potvrđenim jednoglasno usvojenom Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinenih nacija broj 1144.

Od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao neodvojivog dijela ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu sa Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, očekuju poduzimanje hitnih mjera na otklanjanju trenutne blokade državnih institucija, sankcionisanju odgovornih za kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, te stavljanju van snage neustavnog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a i Ukaza predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Odmah po okončanju protivustavne blokade državnih institucija Bosne i Hercegovine, kao prethodno pitanje, traže da oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine razmatraju i usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim će biti zagarantovana upotreba savremenih tehnoloških pomagala u procesu nadzora i evidentiranja postupka glasanja i prebrojavanja glasova, svođenjem mogućnosti subjektivnog utjecaja ljudskog faktora na cjelokupnu proceduru na namjanju moguću mjeru.

Istaknuto je da se nakon usvajanja navedenih izmjena koje će garantirati fer i poštene izbore može pristupiti Izmjenama i dopunama Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu sa obavezujućim presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se tiču strukture, načina izbora i ovlaštenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine i domova naroda. Potpisnici zaključaka smatraju kako te izmjene i dopune trebaju biti usvojene kao jedinstven set izmjena i dopuna normativnog okvira u Parlamentarnoj skupštini BiH, na istoj sjednici Predstavničkog doma i Doma naroda. 

Potpisnici su saglasni da rješavanje pitanja državne imovine mora uvažavati elementarne činjenice: Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena i nedjeljiva država, punopravna članica Ujedinjenih nacija i država koja ima svoj vanjski i unutrašnji suverenitet, kao i pravni i historijski kontinuitet, te da su Odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće. 

Ideju o preuranjenom zatvaranju Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini smatraju nedobronamjernim činom, imajući u vidu ozbiljne i sve učestalije i intenzivnije udare na suverenitet Bosne i Hercegovine i pravni poredak uspostavljen Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini. Uvjereni su da bi eventualna provedba takve ideje u djelo pod trenutnim okolnostima predstavljala čin bespovratnog guranja Bosne i Hercegovine u neizvjesnost i moguće konflikte sa ozbiljnim, razornim posljedicama po cijelu regiju.  

Potpisnici su iskazali opredijeljenost da će sagovornike i za rješavanje egzistencijalnih problema građana, zaustavljanja odlaska mladih, partnera opredijeljenih za prosperitet Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta u cilju očuvanja mira i stabilnosti tražiti među građanima i političkim subjektima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Zaključke su potpisali zastupnici: Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić, Edin Forto, Elmedin Konaković, Nermin Ogrešević, Mirsad Kukić, Senad Šepić, Enver Bijedić, Aida Baručija, Denis Bećirović, Zlatko Miletić, Saša Magazinović, Jasmin Emrić, Denis Zvizdić i Predrag Kojović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.