open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Zaključak Kolegija bio je jednoglasan: I "Trojka" glasala da se s dnevnog reda skinu akcize i PDV
Odluku da s dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine budu skinuta pitanja privremenog ukidanja akciza na gorivo i uvođenja nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice jednoglasno je donio Kolegij Doma naroda. 
28.03.2023. u 20:30
get url
text
Kolegij Doma naroda BiH

VEZANI TEKST - Dom naroda Parlamenta BiH danas neće raspravljati o akcizama i PDV-u

Ovo je na samoj sjednici potvrdio i Nikola Špirić (SNSD), predsjedavajući Doma naroda. Uz njega, Kolegij ovog doma čine i njegova dva zamjenika, i to Kemal Ademović iz Naroda i pravde koji je dio "Trojke", te Dragan Čović (HDZ). 

Šprić je na početku sjednice pročitao izmijenjeni dnevni red, na kojem nije bilo izmjena Zakona o akcizama i dopuna Zakona o PDV-u, kazavši da je riječ o usaglašenom dnevnom redu Kolegija Doma naroda. 

Nakon što je delegat Šefik Džaferović (SDA) upozorio da Kolegij uopće nema to ovlaštenje da skida s dnevnog reda obavezne tačke, te poručio da ne uzimaju za posao ono što im nije posao, Špirić je pokušao dati objašnjenje. 

- Kada je u pitanju izmjena zakona o PDV-u i o akcizama, i sami znate koliko je trajala procedura i da je primjena Zakona o PDV-u bila do 31. decembra 2022. Vrijeme je dezavuisalo taj zakon. A akcize, raspravljali smo. Došlo je do konstituisanja novih vlasti, naš zaključak je bio da ove zakone i usaglašavanja proslijedimo novom sazivu Vijeća ministara BiH da da svoje viđenje. To je zaključak Kolegija Doma naroda. Ako tražite da budu u dnevnom redu, dom će se izjasniti... Ali ovo je jednoglasan zaključak Kolegija - rekao je Špirić.

Na ove njegove konstatacije nije reagirao Ademović pa se može zaključiti da zaista jeste podržao da zakonska rješenja koje se tiču PDV-a i akciza danas ne budu na dnevnom redu.

Kada se, nakon insistiranja i diskusija nekoliko delegata, glasalo o tome da ove tačke ipak budu vraćene u dnevni red, protiv su bili delegati iz SNSD-a i HDZ-a, dok su suzdržani bili upravo Ademović, te delegat Ilija Cvitanović (HDZ 1990). 

Glasanje u Domu naroda BiH

(FOTO: BHRT/Screenshot)

U međuvremenu je reagirao i Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH, stranke koja je dio "Trojke", koji je na svom Twitter nalogu naveo da je Kolegij Doma naroda skinuo akcitzze i da su u pravu delegati koji ističu da Kolegij nema pravo skinuti obaveznu tačku. 

- Ako se uspostavi ova praksa izgledaćemo kao Parlament FBiH gdje zakoni mjesecima stoje u ladicama - dodao je Magazinović.

Nije pomenuo da je član Kolegija NiP-ov Kemal Ademović.

A kada je u pitanju Špirićeva izjava da je vrijeme dezavuisalo dopune Zakona o PDV-u jer su predvidjele da važe do kraja prošle godine, treba podsjetiti da se za ovo vremensko ograničenje treba zahvaliti upravo SNSD-u jer je tadašnja delegatkinja Dušanka Majkić predložila takav amandman. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.