Utorak, 22.09.2020.

MUP HNK

Zakletvu položilo 80 novih policajaca, nelegalni komesar još "volontira"

FOTO: A. BEČIĆ ŠUTA

Svečanost polaganje zakletve za 80 policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona upriličena je danas u sali OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru

Ministar unutrašnjih poslova HNK-a, Slađan Bevanda izjavio je kako je sretan što su nakon dugo godina novi policijski službenici položili zakletvu i stupili u službu.

- Nadam se da ćemo na ovaj način deblokirati procese koji već neko vrijeme opterećuju MUP i da ćemo ubuduće ovakve događaje imati češće - kazao je Bevanda.

Poručio je i da su problemi, koji su bili vezani uz prijem novih policajaca, otklonjeni u skladu sa zakonom. Najavio je također, da će uskoro biti deblokiran proces prijema novih stotinu kadeta za koje je konkurs raspisan prošle godine.

Da će se na nastavku sjednice Vlade donijeti određene odluke kojima će se ubrzati proces prijema stotinu novih policijskih službenika, obećao je i predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg.

Na koji način to planira izvesti, s obzirom na sve poteškoće, nije htio otkrivati, tek da je rješenje na pomolu.

Prema riječima Zijata Mušića, predsjednika Komisije za praćenje rada MUP-a HNK, kada je riječ o onima koji u danas položili zakletvu, riječ je o malom segmentu u poboljšanju rada MUP-a, te da još nedostaje 200 policajaca i inspektora u MUP-u HNK.

Podsjetio je i na bitnu činjenicu, kako je cijeli mandat komesara obilježen sudskim procesom, kao i da je uz sve to opterećenje za MUP nedostatak nekoliko odbora važnih za imenovanja i funkcionisanje u MUP-u HNK.

Podsjetimo, problemi i blokade u MUP-u HNK traju već godinama, što sigurnost građana dovodi u pitanje. Izbor komesar je izazvao brojne poteškoće. Imenovanje Ilije Lasića za komesara uradio je prethodni saziv Nezavisnog odbora, a Kantonalni sud ništavnim je proglasio njihovu odluku.

Četiri člana Nezavisnog odbora, bez prisutnosti bošnjačkih članova, kao konačnu odluku potvrdili su Lasićevo imenovanje i to bez obaveznog prethodnog izjašnjavanja Vlade HNK o tom pitanju. Sud je uvažio žalbu tužitelja Amira Begića, bivšeg komesara policije, i jednog od kandidata koji je zadovoljio konkursnu proceduru za ovu poziciju.

Lasić je još na toj dužnosti, iako odluka Kantonalnog suda u Mostaru nalaže smjenu aktuelnoga i imenovanje novog komesara. Policijski komesar Ilija Lasić već mjesecima volontira na ovoj poziciji, jer mu je, nakon pravosnažne sudske presude kojom je izrečeno da je njegovo imenovanje bilo nezakonito, uskraćena plaća. No, ni to ga nije udaljilo od "stolice", a kako stvari stoje dočekat će da mu istekne mandat.

Bitno je dodati i to kako su bošnjački zvaničnici, više puta aludirali, kako su u lancu komandovanja u policiji HNK-a, sve ključne pozicije - od načelnika PU Mostar, komesara, te ministra  pripale samo jednom narodu.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh