open-navfaktor-logo
search
Utvrđen dnevni red
Zakazana sjednica VSTV-a, na dnevnom redu i zajedničko pismo međunarodnih institucija
Prvog dana zasjedanja VSTV-a će se, između ostalog, voditi diskusija u vezi sa zajedničkim pismom kojeg su OSCE, Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije uputili Vijeću
12.06.2019. u 15:29
get url
text

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH održat će naredne sedmice trodnevnu sjednicu, koja će početi u srijedu, 19. juna.

Prvog dana zasjedanja VSTV-a će se, između ostalog, voditi diskusija u vezi sa zajedničkim pismom kojeg su OSCE, Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije uputili Vijeću.

U pismu se, podsjećanja radi, ističu "određene zabrinjavajuće pojave koje negativno utječu na provođenje tih reformi, a u vezi su sa oblastima podnošenja imovinskih kartona, ocjenjivanje rada, te postupak imenovanja sudija i tužilaca".

- Iako su određene poteškoće u provedbi uobičajena pojava u svakom reformskom poduhvatu, a i Vijeće je već uvidjelo potrebu da se vrši periodična provjera napretka, kao naprimjer provjera utjecaja reforme ocjenjivanja krajem godine, ove pojave su ozbiljnije i čine se kao pokušaj da se odgode ili čak dovedu u pitanje zajednički reformski napori poduzimani u proteklom periodu - navodi se u pismu.

Zamjerka se odnosi na posljednju sjednicu Vijeća, na kojoj nije proveden postupak imenovanja četiri glavna kantonalna tužioca (od ukupno deset u FBiH).

- Slika VSTV-a u očima javnosti je tim odgađanjima narušena, što se moglo lako izbjeći blagovremenim planiranjem i komunikacijom. Devet kandidata koji su čekali da izlože svoje programe rada su vraćeni u posljednji čas zbog, u najboljem slučaju, lošeg planiranja VSTV-a BiH. Ovo nije prvi put da je VSTVBiH loše rukovodio postupkom imenovanja. Čini se da se određena imenovanja favorizuju, te se okončaju iznenađujuće brzo, kao što je to bio slučaj sa imenovanjem glavnog okružnog tužioca u Doboju u martu 2019. godine – dok neka druga čekaju mjesecima, pa čak i godinama. Prema informaciji koja je iznesena na sjednici VSTV-a BiH u aprilu 2019. godine, u pravosuđu su trenutno upražnjene ukupno 44 rukovodeće pozicije. Favoriziranje određenih imenovanja, a odgađanje drugih, stvara dojam da postoje politički ili drugi razlozi kojima se Vijeće rukovodi u svom odlučivanju – navodi se u pismu.

Poručili su da se još jedan problem uočava kod odgođenog imenovanja navedenih glavnih tužilaca, a to je nedosljednost VSTV-a BiH u postupcima imenovanja.

- Imenovanje ovih tužioca je odgođeno zbog kašnjenja u dostavljanju materijala. U skladu sa Poslovnikom VSTV-a BiH, ti materijali su trebali biti dostavljeni najmanje dva dana prije početka sjednice. Međutim, mi smo primijetili u najmanje dva slučaja ranije da imenovanje nije bilo odgođeno, čak iako su materijali zaprimljeni manje od 48 sati prije sjednice: na sjednici VSTVBiH održanoj 20.12.2018. godine, na kojoj je imenovano deset sudija, uključujući i dvoje sudija Vrhovnog suda FBiH, kao i na sjednici VSTVBiH održanoj 24.1.2019. godine, na kojoj je imenovano četvero sudija na pozicije u sudovima u RS-u – navodi se.

Iatiču da su u pitanje dovedeni i sistemi ocjenjivanja rada i podnošenja imovinskih kartona, koji su reformirani propisima Vijeća iz 2018. godine, a u skladu sa preporukama EU-a.

- Nedavni zahtjevi da se smanji stepen transparentnosti i kvaliteta tih reformi bacaju sumnju na posvećenost nosilaca pravosudnih funkcija jačanju integriteta pravosuđa i u direktnoj su suprotnosti s evropskim standardima. Premda nezavisni, nosioci pravosudnih funkcija moraju biti i odgovorni. Da bi zadobilo povjerenje građana u sudskim postupcima, pravosuđe također mora biti nepristrasno, profesionalno i efikasno. Dešavanja u posljednje vrijeme se mogu odraziti na buduću finansijsku pomoć, dok bi vidljivi napredak u procesu pravosudne reforme osigurao dalju značajnu podršku EU-a, SAD-a i druga međunarodna ulaganja, koja zauzvrat potiču taj napredak – stoji u zajedničkom pismu.

Kako navode, VSTV je odgovoran građanima BiH, koji zaslužuju pravedan i nepristrasan sektor pravosuđa, bez utjecaja.

- Vijeće ima ključnu ulogu u stvaranju stabilnijeg, prosperitetnijeg i demokratičnijeg društva u BiH. Mi, ispod potpisani, kao i građani ove zemlje ćemo nastaviti pomno da pratimo Vijeće u ispunjavanju tog mandata – zaključak je pisma upućenog VSTV-u, a kojeg potpisuju šef Delegacije i Specijalni predstavnik EU-a Lars-Gunnar Wigemark, otpravnica poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Ellen J. Germain i šef Misije OSCE u Bosni i Hercegovini Bruce Berton.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.