Raspravu o stanju u BiH je inicirao zastupnik iz Slovenije Klemen Grošelj, predsjedavajući Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu. 

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, prije osam dana se sastao sa Grošeljem u Briselu gdje su razgovarali, kako je tada saopćeno, o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, koja je izazvana unilateralnim postupcima vlasti entiteta Republika Srpska protiv Daytonskog mirovnog sporazuma i napretka koji je ostvaren njegovom provedbom u proteklih 26 godina.

VEZANI TEKST - Džaferović se u Briselu sastao sa Grošeljom i Koesterom: Nedopustive prijetnje rušenjem institucija BiH

Tada je istaknuto da će zastupnici iz Grupe prijatelja Bosne i Hercegovini raditi na tome da Evropska unija uspostavi održive i dugoročne mehanizme odgovornosti prema onim političkim akterima koji blokiraju rad institucija i reformske procese.

Član Predsjedništva BiH Džaferović iskazao je podršku radu Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine i predsjedavajućem Grošelju, naglasivši da je od izuzetne važnosti da situacija u Bosni i Hercegovini bude u fokusu institucija Evropske unije.