open-navfaktor-logo
search
U bubnju 4 naša tima
Zakazan žrijeb, poznati i termini mečeva: Kada će bh. klubovi saznati protivnike u Evropi?
Bosnu i Hercegovinu će u sezoni 2021/22, kao i do sada, u evropskim takmičenjima predstavljati četiri fudbalska kluba.
17.05.2021. u 22:10
get url
text

Prvak (Borac ili Sarajevo) će u prvo pretkolo Lige evropskih prvaka (LP), a preostala tri kluba (Borac/Sarajevo, Velež/Zrinjski/Široki Brijeg), više neće igrati kvalifikacije za Evropsku ligu (EL), nego će u borbu za Konferencijsku ligu (KL). 

VEZANI TEKST - Težak udarac za bh. klubove: Koliko novca donosi nastup u UEFA Konferencijskoj ligi?

U principi, to ništa ne mijenja, kada je sistem takmičenja za ova tri klub u pitanju jer će kao i prošle sezone startati od prvog kola kvalifikacija.

I dok se čeka konačan rasplet u Premijer ligi BiH o tome ko će podići šampionski pehar - Borac je trenutno znatno bliži cilju od Sarajeva, odnosno koje dvije ekipe uz gubitnika ovog "meča" idu u Konferencijsku ligu (Velež, Široki Brijeg ili Zrinjski), UEFA je već zakazala žrijeb i utvrdila termine mečeva za narednu sezonu.

Žrijeb parova prvog i drugog kola kvalifikacija za Ligu prvaka i Konferencijsku ligu bit će obavljen 15. i 16. juna. Utakmice 1. pretkola LP igraju se 6/7. jula, a 8. jula igraju se susreti prvog kola kvalifikacija KL. Revanši su sedam dana kasnije.

Žrijeb 3. kola kvalifikacija LP, EL i KL bit će obavljen 19. jula. Prvi mečevi drugog pretkola LP i KL igraju se 20, 21. i 22. jula, a revanši sedam dana kasnije.

Treće pretkolo Lige prvaka igra se 3/4. augusta (prvi mečevi) i 10. augusta (revanši), dok se susreti trećeg pretkola Konferencijske lige igraju 5. i 12. augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.