open-navfaktor-logo
search
Rok do petka
Zakazan štrajk: Rudari "Kreke" već 46 dana bez plaće
U sklopu "Kreke" djeluju rudnici Mramor, Dubrave i Površinski kop Šikulje te Direkcija i još šest pogona koji su posebne organizacione jedinice
19.11.2019. u 13:28
get url
text
Direkcija Rudnika "Kreka" u Tuzli

Ukoliko do petka na računu ne bude plaća za mjesec oktobar oko 2.380 radnika Rudnika "Kreka" stupit će u štrajk, potvrdio je za Faktor predsjednik Sindikata Zuhdija Tokić. Štrajk je odlukom Sindikalnog odbora zakazan za utorak 26. novembar, a s obzirom da je u ponedjeljak Dan državnosti i neradni dan, rudari kao posljednji dan roka za ispunjenje svog zahtjeva računaju posljednji radni dan ove sedmice.

- Posljednju plaću dobili smo 4. oktobra, što znači da smo bez primanja 46. dan. Naš rezultat za oktobar je 180.944 tone iskopanog uglja, što je u okviru plana, uprkos lošim uslovima rada. Ukoliko plaće ne bude kreće štrajk u sedam ujutro u svim rudnicima, pogonima i Direkciji - kaže Tokić.

U sklopu "Kreke" djeluju rudnici Mramor, Dubrave i Površinski kop Šikulje te Direkcija i još šest pogona koji su posebne organizacione jedinice.

- Za isplatu bruto plaće svim zaposlenima potrebno je 4,5 do pet miliona, zavisno od broja nadnica. Najniža plaća u "Kreki" iznosi 535 KM, a prosjek je 1.024 KM. Sindikat neće dopustiti da se isplati plaća bez poreza i doprinosa - dodaje TOkić.

On ističe da je dnevna proizvodnja "Kreke" oko šest hiljada tona i nju je praktično nemoguće nadoknaditi ukoliko bude i jedan dan štrajka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.