Početak suđenja bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zoltu Hernadiju za korupciju u slučaju Ina-MOL zakazan je na zagrebačkom Županijskom sudu za 23. oktobar, iako je Hernadijeva obrana i u pripremnom ročištu u četvrtak zatražila da se dio dokaznih prijedloga, na koje bi se Hernadi trebao očitovati, prevede na mađarski.

Hernadijeva braniteljica Laura Valković kazala je da su zatražili da se "prevede relevantna dokumentacija" kako bi im Hernadi mogao dati uputu o načinu na koji da se očituju, javila je Hina.

- Međutim sud nije prihvatio tu odluku, za nas je to dosta iznenađujuće. Mislili smo da će sud to prihvatiti respektirajući i raniju odluku Vrhovnog suda koja je bila donijeta, direktive i Zakona o krivičnom postupku... Međutim, sud je postupio suprotno. Vidjet ćemo kako će obrazložiti svoje razloge - kazala je Valković.

Dodala je da će nakon što sud donese rješenje o odbijanju njihovih zahtjeva najvjerojatnije podnijeti žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

- Odbrana je specificirala pojedine dokaze koje smatramo da su relevantni koje je potrebno prevesti, a koje Uskok predlaže da se izvedu kao dokazi na raspravi. Nismo stavili prijedlog da se prevedu svi dokazi već samo pojedini koje smo točno specificirali u svom zahtjevu, koje smo smatrali da su relevantni i potrebni za razumijevanje onoga što se Herandiju stavlja na teret - ustvrdila je Valković.

Na pitanje što će se dogoditi ako Vrhovni sud ne odluči o žalbi do datuma kada je zakazan početak suđenja advokati su kazali da rasprave u tom slučaju neće biti.

Hernadijev odvjetnik Goran Mikuličić dodao je da Hernadi mora na svom jeziku biti upoznat s dokazima kako bi advokatima mogao dati upute kako se ponašati. "Ako tako ne bismo postupili kršimo kodeks advokatske etike", rekao je Mikuličić.

Pripremno ročište za suđenje Sanaderu i Hernadiju u slučaju Ina-Mol ranije je više puta odgađano zbog raznih zahtjeva obrane što je Uskok nazvao odugovlačenjem postupka.

Za razliku od Hernadija koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu, Sanader je došao na pripremno ročište, ali ništa nije želio komentirati, kao ni njegova odvjetnica Jadranka Sloković.

Riječ je o slučaju u kojem je Sanader ranije zbog primanja mita od Hernadija bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i po godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

U decembru 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem. Hrvatska je za Hernadijem raspisala evropski nalog za hapšenje koji njegova država ne želi provesti, čak ni nakon što je Evropski sud u Luxembourgu krajem jula objavio da Mađarska nije smjela ignorirati evropski nalog za hapšenje u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog tužilaštva o obustavi krivične istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka.