open-navfaktor-logo
search
Kamerni teatar 55
Zakazan novi datum: Odgođeno peto izdanje festivala "Dani Jurislava Korenića"
Ovogodišnji, peti po redu, Internacionalni teatarski festival "Dani Jurislava Korenića", neće biti upriličen u planiranom periodu, saopćili su organizatori iz Kamernog teatra 55.
02.12.2020. u 16:13
get url
text

- Zbog odgovornosti spram situacije u vezi s pandemijom koronavirusa, odlučili smo otkazati ovogodišnji festival kako bismo pomogli u sprečavanju širenja virusa, i zaštitili publiku i učesnike festivala nepotrebnom izlaganju riziku. Festival ćemo prebaciti za 1. mart naredne godine. Festival će simbolično biti otvoren na Dan nezavisnosti BiH i trajat će do 8. marta kada ćemo na Svjetski dan žena festival zatvoriti jednom posebnom izvedbom predstave "Don Kihot" sa cjelokupnim ženskim ansamblom. Mi u Kamernom teatru 55 smo se spremili kao da će festival biti "sutra" i našoj publici osigurali vrhunske predstave, promocije knjiga, kao i eminentni žiri ljudi iz teatarske struke - istakli su iz Kamernog. 

Predstave koje bile uvrštene u peti festival "Dani Jurislava Korenića" su:

- "Pozorište za početnike" Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka, Kamerni teatar 55 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

- "Identitluk" Amira Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, HNK Mostar & NP Mostar, Bosna i Hercegovina

- "Tri sestre" A. P. Čehova,  u režiji Bobe Jelčića, HNK Zagreb, Hrvatska

- "Petra" Richarda Lorce, u režiji Irfana Mensura, Narodno pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović", Zaječar, Srbija

- "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića, u režiji Nikole Pejakovića, NPRS Banja Luka, Bosna i Hercegovina

- "Don Quiote" po motivima M. Cervantesa, u režiji Andraša Urbana, Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora      

- "Partija remija" Donald Lee Coburna, u režiji Violete Dzholeve, Dramski teatar Skopje, Makedonija        

Žiri festivala "Dani Jurislava Korenića" koji je već prije mjesec dogovoren je:

Meto Jovanovski, makedonski teatarski, filmski i televizijski glumac, reditelj i univerzitetski profesor, predsjednik žirija Darko Cvijetić, književnik, dramaturg i teatarski reditelj, Svetislav Basara, književnik i kolumnist beogradskog lista "Danas", Ermin Sijamija, glumac Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sve navedene predstave, kao i žiri, prebacuju se za mart 2021. godine.

- Da ipak ovu godinu završimo u teatarski pozitivnom i zanatskom duhu, Kamerni teatar 55 će sezonu 2020 završiti premijerom predstave "Pozorište za početnike" autora Vedrana Fajkovića, a u režiji Admira Glamočaka koja je već dva mjeseca u pripremama. U predstavi igraju Tatjana Šojić, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Saša Krmpotić i Anja Kraljević. Premijera predstave je zakazana za 18.12. sa reprizama 19.12. i 20.12. - naglasili su iz Kamernog. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.