open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zaimović: Stiglo je puno amandmana na zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica
Sjednice Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojima će se naći rebalans budžeta FBiH i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, mogle bi se očekivati naredne sedmice, rekao je za Faktor Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH. 
14.04.2020. u 09:29
get url
text
Mirsad Zaimović

Kaže kako je to logičan slijed događaja ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine do srijede utvrdi rebalan budžeta i pošalje ga u parlamentarnu proceduru.

- Rebalans budžeta Federacije Bosne i Hercegovine je preduvjet da mi zakažemo sjednicu jer treba da vidimo u odnosu na rebalans, kakav zakon možemo očekivati u onom dijelu koji se tiče podrške stabilizacijskom fondu. Dakle, čekamo u parlamentarnu proceduru rebalans budžeta, ako ga Vlada FBiH usvoji u srijedu, pretpostavljam da će u četvrtak biti u Parlamentu FBiH. Tako da će trebati zastupnicima vremena da ga proanaliziraju, da ga proanaliziraju klubovi, radna tijela, tako da je realno da zasjedanje Parlamenta FBiH obavimo u toku sljedeće sedmice. Neće biti ove sedmice - govori Zaimović.

Podsjeća da će se na dnevnom redu online sjednice naći i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koji je već stigao u parlamentarnu proceduru.

- Što se tiče samog zakona, mi smo mogli održati sjednicu, ali evo već smo govorili o tome da će i njegov sadržaj u ovom dijelu koji se tiče stabilizacijskog fonda bit ovisan o rebalansu budžeta, tako da treba da vidimo rebalans budžeta pa da skupa proanaliziramo i rebalans i zakon. Na zakon je stiglo već dosta amandmana, tako da će biti potrebno i dosta usaglašavanja iz tog zakona. Očekivano je bilo mnogo amandmana, veliki je pritisak svih onih koji su oštećeni ovom pandemijom. S druge strane, evo vidjet ćemo koliki su kapaciteti ovog stabilizacijskog fonda, koliko može podnijeti. Očito je da ljudi puno više očekuju od zakona nego što država, odnosno, budžet može podnijeti. Ali evo pred nama je da vidimo i napravimo najbolji balans, tako da oni koji su najviše oštećeni i dobiju najviše, odnosno, da svi skupa podnesemo teret ove krize prouzrokovane koronavirusom - naglasio je Zaimović.

Podsjećamo, Zastupnički i Dom naroda FBiH na prošlosedmičnom zasjedanju u Sarajevu u Domu mladih su izmijenili poslovnike domova kako bi dok traje situacija s koronavirusom mogli održavati sjednice online.

- Mi smo već imali na neki način testnu sjednicu Kolegija Parlamenta FBiH online, putem videokonferencije. Dogovorili smo se, a ja sam zadužio stručne službe da svi klubovi održe testno zasjedanje put istog sistema, da možemo konstatovati da su svi zastupnici educirani da se tim sistemom koriste. Onda ću vjerovatno do kraja sedmice organizirati i jedno testno zasjedanje Zastupničkog doma da konstatujemo da možemo raditi, da eventualno neke dileme razriješimo kako bi kada zakažemo sjednicu Parlamenta sve normalno funkcionisalo - kazao nam je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.