open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Zaimović: Očekuje se izbor novog rukovodstva, dogovaraju se detalji
Zakon je Vlada usaglasila sa predstavnicima boračkih organizacija tako da mislim da će sutra zakon biti izglasan i doveden u stanje da se što prije provodi, kazao je Zaimović
15.07.2019. u 15:00
get url
text

Zastupnik Kluba Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu  Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović potvrdio je medijima da je danas na sjednici Kluba zastupnika SDA izražena podrška da se donese novi zakon o demobilisanim borcima koji je predložila Vlada Federacije BiH i koji sutra na vanrednoj sjednici treba razmatrati Zastupnički dom.

- Zakon je Vlada usaglasila sa predstavnicima boračkih organizacija tako da mislim da će sutra zakon biti izglasan i doveden u stanje da se što prije provodi - kazao je Zaimović.

Zastupnici će se izjašnjavati i o izboru novog rukovodstva tog doma, a za predsjedavajućeg Kolegija tog doma, na nedavnom zasjedanju bio je saglasan da bude izabran Zaimović.

- Na toj sjednici Kolegija, predstavnici stranaka parlamentarne većine usaglasili su se oko dnevnog reda vanredne sjednice na kojem je jedna od tačaka izbor novog rukovodstva. Očekuje se izbor jer je postojala volja predstavnika svih stranaka koji čine parlamentarnu većinu. Ima tu još nekih detalja koji se još dogovaraju. Oni mogu prouzrokovati eventualno odgađanje, ali je mala vjerovatnoća da se to desi - smatra Zaimović.

U vezi s prijedlogom iz reda srpskog naroda za člana rukovodstva Zastupničkog doma ukazao je da se to još dogovara i definiše s obzirom na to da "imaju četiri predstavnika srpskog naroda u Zastupničkom domu, među kojima su tri su iz stranaka opozicije".

- Dakle, to nama otežava proces izbora predstavnika Srba i u tom smislu se upravo razgovara na nivou rukovodstava stranaka - dodao je Zaimović.

Zbog aktuelne situacije oko Aluminija kaže da ne očekuje da se zastupnici Koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom ne pojave sutra na zasjedanju.

Uoči te sjednice u Federalnom parlamentu trenutno su u toku zasjedanja Komisije za izbor i imenovanje, kao i Odbora za ekonomsku i fiinansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.