open-navfaktor-logo
search
Izdavanje vaučera
Zaimović: DF-ov amandman o turizmu treba biti realiziran
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović kazao je da amandman koji su zastupnici Demokratske fronte (DF) uložili na antikorona zakon treba biti realiziran.
27.04.2020. u 11:45
get url
text

Navedenim amandmanom se traži da turističkim subjektima (hotelima, motelima, turističkim agencijama, tour operaterima i drugim davaocima usluga u turizmu i ugostiteljstvu) bude omogućeno da korisnicima izdaju vaučere u istoj vrijednosti koja je uplaćena do dana proglašenja prirodne nesreće, te korisnici imaju pravo ostvariti uslugu nakon prestanka proglašenja stanja nesreće.

-Ovaj amandman je kvalitetan i koristan prijedlog. On nije uvršten u antikorona zakon ne zato što nije kvalitetan, naprotiv, ali se postavilo pitanje njegove tehničke implementacije.  Naime, u antikorona zakonu kao okvirnom zakonu definisane su generalne stvari u vezi s podrškom privredi, a s obzirom da je ovdje riječ o specifičnoj djelatnosti (turizmu), ovaj DF-ov amandman treba implementirati preko Zakona o turizmu FBiH, koji uređuje ovu specifičnu oblast i koji je već u pripremi, kazao je Zaimović koji je i potpredsjednik SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.