- Po logici Bradare i Stojanovića, bez njihovih glasova se ne može, a bez Lende se mora. To znači da bi glas Hrvatice i Srbina u rukovodstvu Federacije bio presudan, dok bi Bošnjaci bili svedeni na status ostalih. Drugim riječima, klubovi Hrvata i Srba bi imali presudan utjecaj u formiranju vlade, dok bi klubovi Bošnjaka i ostalih bili irelevantni - rekao je Zaimović.

Radi se, kako dodaje, o totalnom napadu na Ustav Federacije i poziciju Kluba Bošnjaka, te Lende kao bošnjačkog člana rukovodstva Federacije.

- Kada bi bilo moguće izabrati Vladu, bez Lidije Bradare, mi ne bismo imali nikakav problem da se vlada izabere i bez Lende. Ali ne može Hrvatica u rukovodstvu imati veća prava od Bošnjaka. Neka imaju ista prava, kada već HDZ i međunarodna zajednica ne dopuštaju da vladu biramo u Zastupničkom domu.

Ili neka predlože amandmane da se vlada bira samo u Zastupničkom domu, mi ćemo glasati za to, makar i ne bili u vladi ovog puta. Ovdje je ključni problem, što Trojka i HDZ žele zapravo napraviti gori sistem od postojećeg. Oni žele da hrvatski član rukovodstva FBiH zadrži svoja prava, a da se bošnjačkom oduzmu. E to ne može, niti smije proći po bilo koju cijenu - poručio je Zaimović.