open-navfaktor-logo
search
UKC RS-a
Zahvat nezabilježen u literaturi: U operaciji ekstremnog rizika, odstranjena džinovska štitna žijezda
Medicinski timovi Klinike za torakalnu hirurgiju i Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS-a u banjoj Luci uradili su komplikovan operativni zahvat kod pacijenta sa teškom respiratornom insuficijencijom.
15.04.2021. u 07:38
get url
text

U pitanju je 70-godišnji pacijent koji im je dovezen iz bolnice u Foči zbog gušenja i otežanog disanja usljed suženja disajnog prostora dušnika na dva milimetra u grudnom košu, a do kojeg je došlo zbog ekstremnog uvećanja štitne žlijezde.

- Najveći profesionalni izazov je bilo to što za ovakav slučaj nije moguće obezbjediti disajni put i nije bilo moguće uopšte uvesti pacijenta u opštu anesteziju što je dodatno otežavalo situaciju - naveli su u UKC RS-a.

Nakon detaljne analize slučaja, medicinski timovi su odlučili da se dekompresija dušnika i odstranjenje džinovske štitne žlijezde uradi u specijalnoj lokalnoj anesteziji na potpuno budnom pacijentu.

- Ovakav način operacija je već poznat kod različitih patologija vrata, ali u svjetskoj literaturi nije zabilježen ovakav pristup kod patologije grudnog koša i teško ugrožene disajne funkcije jer je riječ o operaciji ekstremno visokog rizika. Hitna operacija odstranjenja džinovske štitne žlijezde iz vrata i grudnog koša je urađena na budnom pacijentu uz konstantnu komunikaciju sa njim - saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Operacija i postoperativni tok su protekli bez komplikacija, a pacijent je bez disajnih tegoba i bilo kakvih posljedica otpušten na kućnu njegu već drugi dan poslije operacije.

Tim Klinike za torakalnu hirurgiju je predvođen načelnikom Markom Kantarom, a tim Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje doktorom Draganom Miloševićem. Ostatak tima su činili hirurški asistenti Miroslav Stranatić i Radomir Jerkić, instrumentarke Danka Kljajić i Panjak Nikolina, ljekari specijalizanti Vesna Vuković i Danila Štrbac i tehničar anestezije Aleksandar Karamanov.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.