open-navfaktor-logo
search
Prvi pick
Zahvaljujući incidentu s patikom "zgrnuo" pravo bogatstvo, nadmašio velike zvijezde
Nike je morao spašavati svoju reputaciju, a mnogo toga bilo je u igri jer samo na Instagramu Ziona prati 3,9 miliona ljudi
25.07.2019. u 13:26
get url
text

Zion Williamson ime je koje je obilježio posljednji NBA draft. Ovog krilnog centra visokog 212 centimetara kao prvog picka na draftu koji je održan 20. juna ove godine izabranili su New Orleans Pelicansi.

No, još prije negoli je zakoračio u najjaču košarkašku ligu na svijetu, Williamson je bio itekako poznat. Osim nespornih igračkih kvaliteta, dobru reklamu ovom nekadašnjem igraču Univerziteta Duke napravio je i incident s patikom.

Naime, na meču NCAA lige 21. febraura Williamsonu je otpao đon sa njegove patike, Nikeovog modela PG 2,5, nazvan po Paulu Georgeu, koji je bio dostupa u svakoj opremljenijoj prodavnici sportske opreme.

S obzirom na to da je ova vijest odjeknula širom svijeta, Nike je morao spašavati svoju reputaciju, a mnogo toga bilo je u igri jer samo na Instagramu Ziona prati 3,9 miliona ljudi.

Iz poznate kompanije shvatili su da Williamson sa svoijh 201 cm i 129 kilograma stvara veliki pritisak na patike, zbog čega su pretpostavili da se one brže "troše" nego kod drugih košarkaša.

Iako u to vrijeme nije odigrao ni minute na NBA parketima, Williamson je jako brzo "naplatio" nezgodu sa patikom. Nike je odmah poslao svoje stručnjake po uništenu patiku koji su s njom odletjeli u Kinu, kako bi proizveli poseban model, prilagođen samo za tadašnjeg košarkaša Dukea, što je bila rijetkost za nekoga ko nema minute odigrane u NBA ligi.

Mladi košarkaš nije dobio patiku sa svojim imenom, već dodatno ojačani model nazvan po Kyrieju Irvingu.

- Znam samo da su malo jače od običnog modela Kyrie 4 pa želim zahvaliti Nikeu što je ovo napravio. Osjećam se vrlo udobno u njima - rekao je Williamson.

Nema sumnje da će novi član New Orleans Palicansa biti nova zvijezda NBA lige jer je za sedmogodišnji ugovor s ovim timom dobio 75 miliona dolara, više od deset po sezoni, što je više od prvi ugovora koje su potpisale zvijezde poput Kevina Duranta i LeBrona Jamesa, piše USA Today.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.