open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Zahtjevi za ponovno brojanje glasova moraju ispunjavati ove uvjete
Prema trenutnoj raspodjeli mandata nedostaju po jedan Bošnjak i Hrvat u Narodnoj skupštini Republike Srpske odnosno tri zastupnika iz reda Srba u Zastupničkom domu Parlameta Federacije BiH
22.10.2018. u 17:14
get url
text

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Općih izbora 2018. godine.

Utvrđeni rezultati sadrže i preliminarnu raspodjelu mandata bez primjene člana 10.1 stav (3) i člana 11.1 stav (2) Izbornog zakona BiH. Odnosno prema trenutnoj raspodjeli mandata nedostaju po jedan Bošnjak i Hrvat u Narodnoj skupštini Republike Srpske odnosno tri zastupnika iz reda Srba u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Konačna raspodjela mandata će uslijediti kada se rezultati potvrde.

Naredna tri dana teče rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.

Procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama člana 5.30 Izbornog zakona BiH. Centralna izborna komisija BiH naređuje ponovno brojanje glasačkih listića ako utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utječe na dodjelu mandata.

U skladu sa odredbama navedenog člana Izbornog zakona BiH, nakon što Centralna izborna komisija BiH utvrdi i objavi izborne rezultate, općinska izborna komisija, ovjerena politička stranka, koalicija, ili nezavisni kandidat, mogu zahtijevati da Centralna izborna komisija BiH ponovno broji glasačke listiće u određenim izbornim jedinicama u kojima su se politička stranka, koalicija ili nezavisni kandidat kandidirali za izbore, s tim da općinska izborna komisija može zahtijevati da CIKBiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu u njenoj općini.

Akreditovani posmatrač može zahtijevati da CIKBiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem je bio posmatrač.

Grupa od 50 ili više birača, koji su glasali na istom biračkom mjestu, može zahtijevati da Centralna izborna komisija BiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem su glasali.

Centralna izborna komisija BiH može razmatrati zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića, ako su ispunjeni slјedeći uvjeti:

- Da je zahtjev podnesen u pisanoj formi i da ga je potpisao akreditovani posmatrač, grupa od 50 ili više birača koji su glasali na istom biračkom mjestu, nezavisni kandidat, predsjednik političke stranke ili bilo koji od predsjednika političkih stranaka koje su formirale koaliciju, ili općinska izborna komisija;

- da su u zahtjevu tačno navedene činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uklјučujući članove Izbornog zakona BiH koji nisu poštovani ili su prekršeni

- da je u zahtjevu naveden približan broj glasačkih listića za koje se vjeruje da nisu ispravni

- da je u zahtjevu navedeno kako bi ta povreda zakona utjecala na izborne rezultate i

- da je zahtjev podnesen Centralnoj izbornoj komisiji BiH u roku od tri dana od dana kada je Centralna izborna komisija BiH objavila utvrđene izborne rezultate, saopćio je CIKBiH.

Centralna izborna komisija BiH može i po službenoj dužnosti narediti ponovno brojanje glasačkih listića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.