open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Zahiragić: Vranić da objasni koliko treba jesti kupusa, džigerice..., umjesto lijeka?
Haris Zahiragić upitao je ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića koliko košta kilogram džigerice, špinata i kupusa s obzirom na to da je ranije preporučio da se unose povrće i meso kako bi se nadomjestili sastojci koje sadrži lijek za čiju subvenciju Vlada KS nema novca.
08.07.2021. u 16:30
get url
text

- Koliko koštaju ove namirnice i u kojim količinama bi građani trebali konzumirati. Možda da u Skupštini podnesemo neku inicijativu da se subvencionira nabavka tih namirnica - kazao je Zahiragić.

VEZANI TEKST - Zdravstvo na kupusu: Zapratite Vranića za više savjeta

Podsjećamo, zastupnica Neira Dizdarević zatražila je od Vlade da se lijek Berlition uvrsti na esencijalnu listu lijekova.

Ministar zdravstva Haris Vranić je odgovarajući na pitanje zastupnice Dizdarević naveo da se troškovi za lijekove moraju racionalizirati, a istakao je koje su to namirnice bogate alfa-lipoinskom kiselinom koju sadrži ovaj lijek, a koje treba konzumirati kao zamjenu.

- Alfa-lipoinska (tioktinska kiselina) predstavlja normalan produkt čovjekovog metabolizma i ima utjecaj na pojedine metaboličke funkcije organizma, jak i stabilan antioksidans, vrlo efikasan u zaštiti ćelije od utjecaja slobodnih radikala – kazao je Varnić te dodao:

- Namirnice bogate alfa-lipoinskom kiselinom su crveno meso (smatra se za najbolji nutritivni izvor alfa-lipoinske kiseline), džigerica, brokule, špinat, krompir, kupus, karfiol i mrkva. Imajući u vidu sve navedeno i pored nastojanja da se što više lijekova osigura stanovništvu KS, sredstva za ove namjene iz godine u godinu rastu i predstavljaju trošak koji se treba racionalizirati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.