On je obrazložio ovaj poziv.

- Donesu Izmjene i dopune Zakona o organizaciji uprave, a kojim su osnovali tri nova ministarstva - za resore obrazovanja, komunalne privrede i urbanizma... Ustavni sud FBIH donese presudu kojom im poništi te izmjene Zakona, samim tim i prestanu postojati ta tri veoma značajna ministarstva. Oni ponovo, na isti način radi kojeg im je Ustavni sud FBIH i donio presudu, usvoje isti Zakon - što će u slučaju našeg novog zahtjeva za ocjenu ustavnosti vjerovatno ponovo pasti na Ustavnom sudu - naveo je.

Dodao je kako su ih u međuvremenu upozoravali da ta tri ministarstva nisu postojala, do ponovnog donošenja Zakona, moraju ponovo imenovati ministre tih ministarstava.

- Oni negiraju, na Skupštini i gostujući po medijima tvrde da ne moraju. Ti ministri donose značajne odluke, učestvuju u radu Vlade KS i donošenju svih bitnih odluka Vlade KS, primaju plate tri mjeseca, gostuju po medijima i potpisuju akte kao ministri (nemam ništa lično protiv tih ljudi). Prošle sedmice im pošaljemo dopis, upozorimo ih između ostalog da ćemo podnijeti i krivične prijave zbog svega navedenog. Premijer Forto nakon toga, 18.04., ipak potpiše akt kojim ipak traži imenovanje ministara na sjednici koja je zakazana za 5. maj. Jučer Vlada KS održi Panel o 100 dana rada Vlade, a na njemu učestvuje i odgovara na pitanja građana zamislite ko? I ta 3 "ministra" - koja tek trebaju biti imenovana 5. maja - istakao je.

Zahiragić je naveo kako je voditeljica panela, gđa. Burdžović-Slipičević, na tom panelu pitala Fortu kako je ranije gostujući kod nje u emisiji tvrdio da ne trebaju biti ponovo imenovani ministri, a sada ipak uputio dopis Skupštini da ih se imenuje.

- Forto odgovara da on i sada smatra da ne trebaju biti ponovo imenovani, ali da, eto, dio Skupštine smatra da trebaju, pa će, kao, ministri 5-tog samo biti potvrđeni - ma šta mu to značilo... Ovakav diletantizam, neznanje, bahatost i ustrajnost da idu do kraja u greškama koje su napravili, nisu zapamćeni na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Sve su prilike da ćemo biti primorani podnijeti krivične prijave, a pozivam Tužilaštvo Kantona Sarajevo da po službenoj dužnosti ispitaju kako su fizička lica, koja nisu ministri, obnašali dužnosti ministara i članova Vlade sve ovo vrijeme. Šteta koja je nastala po Kanton Sarajevo radi svega ovoga, bit će ogromna, kako sistemska i pravna, tako i finansijska, pa bi neko za to morao odgovarati - u najmanju ruku politički, a ako ima sistema i krivično! - zaključio je Zahiragić.