open-navfaktor-logo
search
Gdje HDZ ima vlast
Zahiragić poručio Plenkoviću: Vaša posjeta Stocu i Čapljini prilika da vidite šovinizam i fašizam
Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, oglasio se povodom posjete premijera Hrvatske Andreja Plenkovića Stocu i Čapljini. U obraćanju Plenkoviću na svom Facebook profilu naveo je da je ovo dobra prilika da Plenković vidi kako kako žive Bošnjaci tamo gdje HDZ ima potpunu vlast.
25.07.2022. u 20:49
get url
text
get url
text

- Provjerite koliko ih je zaposleno u općini, policiji i drugim organima javne vlasti...

Pročitajte Ustav, zakone i statute tih općina, vidjet ćete tamo da je zakonska obaveza to da predsjedavajući općinskog vijeća mora biti iz reda drugog naroda od gradonačelnika - koji su Hrvati. Uprkos svemu, to jeste uprkos ubistvima, progonima, logorima i presuđenom UZP-u - u kojem je prema relevantnim presudama učestvovala i Vaša država, tamo i danas živi jedan broj Bošnjaka. Vratili su se na svoja stoljetna ognjišta.

VEZANI TEKST - Čović: Kolege iz političkog Sarajeva imaju neprihvatljive nastupe, moramo biti civilizovani; Plenković: Schmidt ima dobar smjer

I politički su narod. Imaju izabrane predstavnike u vijeću. Ti predstavnici, radi politike Vaše kćerke stranke HDZ BiH, nisu izabrani za predsjedavajuće vijeća - nego su ta mjesta ostala upražnjena, a vijećima rukovode dopredsjedavajući iz reda hrvatskog naroda.

Kako to nazvati? Nikako nego pravim imenom, kršenjem propisa i vladavine prava, šovinizmom, pa ako hoćete i fašizmom! Hrvatska je učesnik agresije na Bosnu i Hercegovinu i kao takva je potpisnica Daytonskog sporazuma. Vaša današnja posjeta susjednoj državi, koja je zapravo posjeta samo jednom dijelu jednog naroda, a mimoilaženje zvaničnih institucija i glavnog grada, kao i Vaša kontinuirana politika, dokaz su kako se Federacija Bosne i Hercegovine, najavljenom pravnom egzibicijom Šmita, jednostavno ne smije predati u ruke tim retrogradnim politikama.

Zašto? Jer te politike, nažalost, svoje odluke donose u Zagrebu. Entitet RS, s druge strane, prilikom donošenja odluka gleda u Beograd. Bila bi to, de facto, realizacija sporazuma Cvetković - Maček ili Milošević - Tuđman. 

Većinski narod, u tom slučaju, ostao bi kusur koji bi u svojoj državi, čak i na dijelu gdje ga živi preko 80 posto (FBiH) trajno bio institucionalno blokiran da može autonomno donositi odluke u interesu države i svih njenih građana! Također, svi ostali građani, koji ne pristaju da žive u "ekskluzivnim etničkim prostorima" bili bi diskriminisani! 

Volim Hrvatsku državu, volim i njene građane, ali politike, čast izuzecima poput gospodina Mesića, imaju kontinuitet neprijateljstava prema našoj državi i to treba jasno i glasno kazati! Ta politika, iako to ne izgleda uvijek tako, najpogubnija je upravo za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Nakon što su Hrvate Posavine razmijenili za "Oluju", Hrvate Hercegovine i Srednje Bosne su raselili u Hrvatsku, a kako bi popunili praznine egzodusa koji se dešava u toj državi. Sada liju krokodilske suze za Hrvatima Bosne i Hercegovine, a zapravo opet ih samo žele koristiti kao mehanizam kontrole susjedne države.

Ovo, jednostavno, ne može proći, jer nema nikakvo demokratsko utemeljenje, osim naravno ako svijet nije nastavio politiku iz '90 prema Bosni i Hercegovii, politiku embarga koji je rezultirao genocidom - ovaj put embarga na demokratiju. Ako jeste, onda ćemo i mi biti prinuđeni preispitati svoju vanjsku politiku - napisao je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.