open-navfaktor-logo
search
Uporedili ga s Dodikom
Zahiragić podnio inicijativu da se preimenuje Institut za jezik UNSA, kolege ga napale
Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, danas je podnio inicijativu da se Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu preimenuje u Institut za bosanski jezik Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je, kako je naveo, doživio optužbe i napade kolega. 
03.03.2021. u 18:11
get url
text
get url
text

Tim povodom oglasio se i na društvenoj mreži Facebook. 

- Godina je 2021. u Sarajevu Skupština Kantona Sarajevo smatra da Institut za bosanski jezik nekoga vrijeđa! Danas sam podnio najaveljnu inicijativu da se "Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu" (Koji jezik, španski, engleski, francuski?) preimenuje u "Institut za bosanski jezik Univerziteta u Sarajevu". Nisam ni slutio kakve napade i optužbe ću doživjeti zbog toga od strane nekih kolega. Neki su otišli toliko daleko i i uporedili su inicijativu sa Dodikovom politikom - istakao je Zahiragić.

Dodao je da ih je pozvao da, ako ako smatraju da je potreban Institut za bilo koji drugi jezik ili generalno za jezike, to predlože i da će ih podržati.

- Ni to nije bilo dovoljno.Dakle, njima je borba za najstariji i istovremeno najugroženiji jezik, kako danas, tako i posljednjih stoljeća, jednaka kao i negiranje nečijeg jezika i šovinizam. Kakve vratolomije i neznanje. Kakav kompleks niže vrijednosti. Kakva okupacija. Ne trebaju nama negatori, dovoljni smo mi sebi sami. Za moju inicijativu je glasalo samo devet od 35 zastupnika. Neki su imali jedne, neki druge argumente, ali kada je glasanje došlo, samo devet ZA. Glasali ste, gledajte, a ja neću odustati dok Univerzitet u Sarajevu ne bude imalo Institut za bosanski jezik koji će se baviti zaštitom, etabliranjem, međunarodnim pozicioniranjem i razvojem bosanskog jezika. Naknadno ćete dobiti video. I da, mi se nećemo umoriti! - napisao je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.