open-navfaktor-logo
search
Brojne nejasnoće
Zahiragić o zakonu o sprečavanju nepotizma: Ovo kao da je pisao neko iz osnovne škole
Zastupnici Skupštne Kantona Sarajevo na nedavno održanoj sjednici usvojili su Nacrt zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora u Kantonu Sarajevo. Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini KS ispred Kluba SDA, ovaj zakon ocijenio je populističkim činom, te je iznio brojne nejasnoće i apsurde ovog zakona.
03.05.2021. u 18:28
get url
text

Zahiragić smatra da je ovaj zakon potreban na jedan sistemski način, ali da je ovdje u pitanju diskriminacija. 

- Imamo ljude koji su diplome stekli u najmanju ruku na upitnim univerzitetima sa lošim znanjem zahvaljujući nekim vezama koje nisu nužno stranačke i nepotističke, nego neke druge koje su mnogo opasnije, a ovaj zakon ih ni na koji način ne spominje. Smatrao sam značajnim da je ovaj zakon potreban na jedan sistemski način. Imali smo najave od strane premijera Forte i nekih ministara da će ovaj zakon biti epohalan, međutim ovaj zakon nije ponudio nijedno od tih najavljenih riješenja, što mi je i drago, jer je ovo na tragu jedne diskriminacije - objašnjava Zahiragić.

Istakao je i to da je ministrica pravde KS Lejla Brčić, koja je prije nekoliko dana podnijela ostavku, također bila mišljenja da ovaj zakon sadrži određene diskriminacijske odredbe.

- Puno je tu problema i dilema kada je sam zakon u pitanju, tu se spominju stranke, koalicioni partneri itd. Šta im uopće znači "koalicioni partner". Zaista ne mogu da vjerujem da se ovakva terminologija koristi u Poslovniku i u članovima zakona. To kao da je pisao neko iz osnovne škole, a ne toliki broj pravnika - kazao je.

- Apsurdno je i to što u zakonu piše da javni funkcioneri moraju postupati zakonito i efikasno. Onda ispada da javni funkcioneri ne bi morali tako postupati da mi nismo stavili ovu odredbu. Ima čak i odredba da moraju postupati "časno", a mogu otprilike i naslutiti iz kojeg Kluba i iz koje politike je došla ovakva odredba - istakao je.

Kaže kako u zakonu uopće nije definisano to šta znači "organi stranke".

- Mnogi će zbog ovog zakona morati podnijeti ostavke na svoje političke funkcije ili dati otkaz na poslovima na kojima rade. To ne bi bio problem da su to samo državni službenici, međutim tu ima veliki broj doktora, profesora itd. Ovo nije ništa drugo nego kozmetika - naglasio je, te dodao da je teško utvrditi da li je neko stranački zaposlen. 

- Pitanje je kako je moguće dokazati da je neko stranački zaposlen i kako se uopće u obrazloženju može navesti stranačka pripadnost ili nepotizam kao razlog prijema nekog radnika. Još jedan populizam u ovom zakonu je Registar ugovora o djelu jer nije mu mjesto u ovom zakonu. To je dobra stvar i to se moglo formirati kao i svaki drugi registar, a najveći broj članova ovog zakona spada pod taj Registar ugovora o djelu, a to veze nema sa samim tekstom zakona - naglašava.

Navodi da su u zakonu brojne odredbe koje zasigurno neće riješiti probleme koje ovaj zakon problematizira.

- Formulacije da javni funkcioneri ne smiju prilikom zapošljavanja voditi se stranačkim zapošljavanjem uopće nije neophodno u ovom zakonu jer se to podrazumijeva i to nije odredba koja će riješiti naše probleme. Svi mi znamo kako ide prodavanje radnih mjesta i na kojim mjestima, to je krivično djelo i to se ne može regulisati kantonalnim zakonima - objašnjava on.

Dodao je i to da se u ovom zakonu ne spominju najveći problemi u javnom sektoru, kao što su kupovina diploma i radnih mjesta.

- Ovdje se samo zabranjuje ministrima i direktorima da zapošljavaju svoje članove porodice direktno u svoja ministarstva, ali ne brani u ostalom sistemu javne uprave Kantona Sarajevo, tako da je ovo jedna "šarena laža". Ne spominje se klijentelizam, kupovina radnih mjesta što je vjerovatno najveći problem u KS, kupovina diploma i tako dalje - zaključuje Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.