VEZANI TEKST - Dević: Klub SDA neće podržati Marjanovićev prijedlog jer nije usklađen sa krivičnim zakonima BiH i FBiH

- Ovako značajna oblast se veoma površno pokušava tretirati u svega tri člana, bez nekih osnovnih stvari koje bi svaki zakon trebao sadržavati, što je nedopustivo. Osim toga, ovakav Zakon se, naravno, ne može donositi na nivou kantona. Također, ovaj Zakon pokušava drugačije normirati i inkriminisati određena ponašanja, a koja su odveć normirana državnim i federalnim Krivičnim zakonom! - naveo je Zahiragić na svom Facebook profilu.

Dodao je da, iako formalni predlagač kolega Marjanović tvrdi drugačije, ovaj Zakon nije ništa drugo nego pokušaj uvođenja verbalnog delikta u Kantonu Sarajevo, kojeg vlasti sve više posmatraju kao "Republiku Sarajevo".

- Kazne kojima prijete idu do čak 5 godina zatvora! Čak su kao govor mržnje propisali, pazite sada i "uznemirujuće izražavanje" prema pripadnicima grupe, i onda su nabrojane (standardno), rasne, vjerske, nacionalne, etničke skupine - što je već propisano i inkriminisano krivičnim zakonom - što ima smisla radi perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu i krhkog mira koji je tada uspostavljen. Onda, gle iznenađenja, tu je dodano polno opredjeljenje (ma šta to značilo), rodni identitet (također, ma šta to značilo) i seksualno opredjeljenje... - istakao je.

Također, u dijelu sankcija propisuju da će se kazniti kaznom zatvora svako ko vrši "proganjanje" organizacija ili pojedinaca zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi. Šta znači proganjanje?

VEZANI TEKST - Marjanović: Zakon o zabrani govora mržnje štiti građane, a verbalni delikt je bio u službi prethodnog sistema

- I na kraju, propisuju kvalificirane oblike (teže) ovih "krivičnih djela", ali i kaznu za pokušaj krivičnog djela govor mržnje - opet ma šta to značilo. Naravno, govor koji izazove neku posljedicu bilo kojem pojedincu ili skupini, već je inkriminisan kao podstrekivanje krivičnog djela krivičnim zakonima entiteta i države. Sam govor ukoliko je usmjeren na izazivanje nacionalne ili vjerske mržnje, također je inkriminisan krivičnim zakonom (što se ovih dana zloupotrebljava od strane državnog tužilaštva).

Napisao je kako sada pojedinci žele inkriminisati sam govor bez posljedice, čak i onaj u online prostoru, a koji uznemirava neku grupu.

- Jeste li svjesni kakvu to "Pandorinu kutiju" može otvoriti i koliko bi takva odredba bila podložna širokom tumačenju, zloupotrebama, cenzurisanju slobode govora i disciplinisanju politički i ideološki nepodobnih pojedinaca? Želim da vjerujem da kolege u Skupštini, a pod pritiskom argumenata koje ćemo iznijeti, ipak neće usvojiti ovaj nakaradni i opasni Zakon ili 'pak da će isti, a nakon što sasluša sve argumente, biti povučen od strane predlagača - zaključio je Zahiragić.