Kako je objavio večeras na svom Facebooku, nikakvih prijetnji nije bilo, a prijavu Ivane Marić je okarakterisao kao jedan od načina na koji ih se pokušava ušutkati.

- Pokušavaju nas ušutkati! Danas je, nakon Jasmile Žbanić i Ivana Marić podnijela krivičnu prijavu protiv mene, radi statusa u kojem sam osudio osporavanje broja ubijene djece Sarajeva. Kada je Ivana Marić u pitanju, nju sam spomenuo radi lajka podrške na Puhalov status i to sljedećim riječima: "Podržala ga je propala kandidatkinja za dogradonačelnicu Sarajeva Ivana Marić, pitam se kako će ovaj put biti nagrađena?

VEZANI TEKST - Analitičarka Marić u FUP-u podnijela prijave protiv Zahiragića i Kapidžića

Prošli put ju je Trojka, nakon nazivanja Bošnjaka izmišljenom nacijom i nakon optužbi na račun Haškog tribunala na koji su, kako je rekla, uzaludno potrošeni novci, nagradila imenovanjem u upravljačke organe veoma značajne kulturne ustanove." Vidi li neko ovdje prijetnju? Naravno da ne vidi, jer je nema.

Kada su komentari na mom postu u pitanju, trudim se da sve one koji sadrže prijetnje i uvrede, bilo meni ili nekome trećem, uklonim, naravno ne uspijem stići ni pročitati svaki, ne uspiju to ni portali koji imaju zaposlenike i kojima je to osnovna djelatnost.

Neka znaju i gđa. Žbanić i gđa. Marić i svi ostali, da ne postoje javne ličnosti koje su amnestirane i izuzete od kritike! Ti lažni kumiri, u šta su jedni druge pretvorili, misle da imaju pravo na sve, a mi koji nismo dijelom njihovih grantovskih društava - niti želimo da budemo, da nemamo pravo ništa?

Lijepo ste vi to sve smislili, ali u demokratskom društvu, koje smo skupo platili, ne može to baš tako. Odveć predugo ste cenzurisali ovaj narod i razvlačili mu pamet, neće vam to ubuduće prolaziti, barem ne neprimijećeno!

Svakako, da ne budem pogrešno shvaćen, osuđujem svaku prijetnju i od nje se ograđujem! Lično sam, svakodnevno, meta desetina, nekada i stotina istih. Međutim, ne smije se nikome prijetiti, ni Puhalu, ni bilo kome ko ga podržava u takvom stavu, mi ne smijemo postati takvi ljudi. Međutim, to što osuđujem prijetnje, ne znači da ću mirno posmatrati javno osporavanje broja ubijene djece Sarajeva i njegovo umanjivanje za nekoliko puta.

Ovaj put, pored mene je, indikativno, prijavljen i Faruk Kapidžić dia, radi nekog drugog statusa. Zašto baš nas dvojicu? Valjda jer ne pristajemo na autocenzuru i zato što vi dragi čitaoci - koje oni nazivaju "ruljom" - tu istinu koju mi iznosimo u značajnoj mjeri podržavate.

VEZANI TEKST - MUP KS o prijavi Žbanić protiv Zahiragića: Poduzimamo mjere i radnje, ne možemo reći koje

Broj reakcija na moje, pa i na Farukove statuse, prevazilaze brojke koje oni svi skupa sakupe na svoje neistini. Prevazilaze i brojke koje njihovi politički nalogodavci i sponzori, iako predsjednici stranaka, sakupe, iako za razliku od njih ne sponzorišemo objave.

Osim toga Faruk, kao sarajevsko dijete iz ugledne i intelektualne porodice, prema mom mišljenju, ali i mišljenju mnogih iz njegove struke, najbolji arhitekta u Bosni i Hercegovini, ne uklapa se u sliku SDA koju oni sistemski prave decenijama. Isti slučaj je sa mnom. Oni žele da nas prikažu kao neobrazovane primitivce. Rušimo im te stereotipe koje dugo grade.Kako ono Forto reče za međunarodni medij: "Seljaci su dobili rat".

Naš narod je evropski, nećemo vam dozvoliti da nas dijelite na klase. Uostalom, sve i da mogu, bolji je meni i bliži čestit seljak, nego sva ova gradska autošovinistička i iskompleksirana FGR-ovština. Moji politički uzori su Alija Izetbegović, Martin Luther King, Malcom X...

Zašto misle da se plašim njihovih krivičnih prijava? Pogotovo ovih koje nemaju nikakvog osnova, što će nadležni organi sigurno utvrditi i odbaciti.

Naravno, nisam ja naivan, pa da ne shvatim ozbiljno ovu "operaciju", jer postoji opravdana sumnja da ovu akciju prijavljivanja vode sa nekim političkim ličnostima, a koji su visoko pozicionirani u sigurnosnim strukturama, a o tome ćemo posebno, ako ove neozbiljne prijave urode bilo kakvim neprimjerenim i nesrazmjernim radnjama.

Nema me u kriminalu, nema me u korupciji, nemam "oraha u džepovima", pa uporno pokušavaju da mi stave na teret verbalni delikt. Ovaj posljednji napad, nije prvi, bilo je takvih stvari i ranije, kada su me za govor i istinu pokušavali sankcionisati. Ipak, vjerujem da u sigurnosno-pravosudnom aparatu još uvijek postoji više onih koji rade po pravu, nego po političkim nalozima.

U svakom slučaju, za istinu i čast, nijedna cijena nije skupa! - napisao je Zahiragić.