open-navfaktor-logo
search
"4:0 za Klub SDA"
Zahiragić o odluci Ustavnog suda: Eksperti su tvrdili da pričamo gluposti, šta ćemo sad?
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.
09.03.2021. u 17:25
get url
text

Radi se o zakonu na osnovu kojeg je formirana Vlada KS na čelu sa Edinom Fortom, tačnije na osnovu kojeg su ukinuta pojedina ministarstva u Kantonu Sarajevo, a osnovana druga.

VEZANI TEKST - Ustavni sud FBiH poništio izmjene Zakona: Fortina vlada neustavna?

Ovu situaciju na svom Facebooku prokomentirao je kantonalni skupštinski zastupnik Haris Zahiragić.

- Šta to znači? Znači da je sam sastav Vlade KS, a onda i njeno imenovanje, neustavno. Šta ćemo sada? Kakve će posljedice nastupiti? Sve odluke Vlade, u najmanju ruku, pravno su upitne. Sama Vlada, također. Da li je i za ovo SDA kriva? - pita se Zahiragić, pa pojašnjava:

"Dakle, razdvajanje ministarstava obrazovanja (koje se i trebalo desiti, ali u legalnoj proceduri), ukidanje Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i njegovo spajanje sa Ministarstvom komunalne privrede (koje se nije trebalo desiti bez obzira na proceduru) se desilo neustavno, što implicira da je sve što se desilo nakon toga neustavno i nezakonito, pa i samo imenovanje Vlade KS na osnovu tog Zakona".

- Kada se usvajao taj Zakon i dok su kršili sve propise i procedure, molili smo eksperte, barem 20 puta, da vrate taj Zakon u redovnu proceduru, da imenuju Vladu po starom, pa da tek onda mijenjaju Zakon. Eksperti su tvrdili da pričamo gluposti, da nismo upravu, da ne znamo šta pričamo, da oni ne rade ništa mimo Ustava i zakona, te na mišiće izglasali takav Zakon...

Sada imamo situaciju da je sama organizacija Vlade, kao i sama Vlada KS, neustavna usred širenja pandemije. Oni kao takvi, sada donose i najavljuju donošenje novih neustavnih rješenja... Da li će iko odgovarati za štetu koja će neminovno nastati radi ove presude?

Eksperti, nema šta. Zadovoljstvo je biti na drugoj strani, ali Kanton Sarajevo nije zaslužio ovakvu vlast.

Šta će sada smisliti kao izgovor i kako će se pokušati vratiti u legalne okvire, ne znam, ali ako im treba pomoć, stojimo im na raspolaganju.

I da, ovo je već 4:0 za Klub SDA kada su apelacije Ustavnom sudu u pitanju, a bit će ih još, ne zato što želimo, nego što oni krše sve propise i procedure! - napisao je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.