open-navfaktor-logo
search
Kantonalni zastupnik
Zahiragić o novoj vlasti u KS: Kontaktiram s ljudima iz SDP-a i NiP-a
Haris Zahiragić, aktuelni i budući zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo, kazao je da su počeli personalni razgovori za formiranje vlasti u ovom kantonu i to sa SDP-om i Narodom i pravdom.
06.10.2022. u 21:03
get url
text

Također, Zahiragić je komentirao uspjeh SDA i poraz lidera ove stranke Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zahiragić je kazao da je on lično u KS ostvario historijski uspjeh, kao i stranka kojoj pripada i on ne smatra da je Izetbegović gubitnik, javlja N1.

- Ako uzmete u obzir činjenicu da najveći kanton u BiH, Tuzlanski, SDA je tamo imala rast za 3-4 mandata. Tamo je SDA imala puno turbulencija, turbulentan period, da je PDA Mirsada Kukića izašao iz SDA, tada je SDA imala pad i sada se SDA vratila i ubjedljivo je prva stranka u, kako kažu, crvenom kantonu - objasnio je Zahiragić.

Kada je riječ o Bakiru Izetbegoviću, Zahiragić tvrdi da je pobjeda SDA zapravo zbog toga što je njen lider Izetbegović.

- Bakir Izetbegović je moj predsjednik i moj lider - rekao je i dodao:

- Mislim da je gospodin Izetbegović svojom kandidaturom kao predsjednik stranke i svojom kampanjom koja je mislim u produkcijskom, političkom nivou bila kampanja kakvu smo rijetko viđali i bio je sam protiv 11 stranka, mislim da je on faktor i pored svih problema koje je protekle četiri godine prošla ipak SDA osvojila ubjedljivo prvu poziciju. Tako da je pobjeda SDA njegova pobjeda.

Rezultati pokazuju da su stranke "Trojke" ostvarile bolji rezultat nego 2018. godine, a Zahiragić na to kaže da je on sam bolje prošao nego još aktuelni premijer KS Edin Forto i predsjednik Naše stranke.

- Ja sam imao više glasova od premijera Forte - istakao je Zahiragić.

Da li već postoje razgovori o koaliciji u KS, Zahiragić ovako odgovara.

- Postoje naravno. Naravno da radimo. Ja lično ne bih išao sa Našom strankom u koaliciju - rekao je i na pitanje da li je u razgovor uključen i SDP.

- Naravno da postoji. Ja lično imam kontakte sa ozbiljnim ljudima u SDP-u i govorimo o toj opciji - naveo je Zahiragić.

Također, Zahiragić kaže da iako on nije oduševljen razgovorima sa NiP-om, oni postoje, ali ne na nivou predsjednika stranaka nego na lokalnom nivou.

- Zastupnici lokalni i kantonalni NiP-a razgovaraju sa mnom. Kakav će oni imati kapacitet unutar NiP-a za donošenje odluke, to ćemo vidjeti - kazao je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.