open-navfaktor-logo
search
"Traže novu igračku"
Zahiragić: Ministri Trojke pokušavaju pobjeći na veće nivoe, nakon što su napravili haos u Kantonu
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić komentirao je jučerašnju izjavu kantonalnog premijera Edina Forte, koji je kazao kako on i dalje ostaje kandidat za ministra u Vijeću ministara BiH, ali i kandidat za premijera KS. 
07.01.2023. u 11:35
get url
text

Ova veoma važna i odgovorna pozicija sa aspekta svakodnevnog života građana u KS, smatra Zahiragić, "postala je eventualni kusur neostvarenih ambicija drskih predstavnika Trojke".

- Tako je i sa pozicijama ministara u Kantonu Sarajevo, skoro svi pokušavaju pobjeći na više nivoe. Nije ni čudo, kada su u Kantonu Sarajevo, u skoro svim resorima, napravili haos. Prošli su izbori, šta ih briga za Kanton Sarajevo, za građane Kantona Sarajevo i za galopirajuću inflaciju... Trojka se ponaša kao dijete, koje nakon što dobije jednu igračku, malo se poigra sa njom, odmah traži drugu. Samo, njihova igračka je posljednje četiri godine bio Kanton Sarajevo, a sada žele Federaciju i Državu, da se i sa njima malo poigraju - naveo je Zahiragić.

Objavio je i dio njegove diskusije sa posljednje sjednice Skupštine, a na kojoj je usvojeno privremeno finansiranje, a budžet, iako je po Zakonu trebao biti usvojen do Nove godine, iako postoji jasna skupštinska većina, nije čak ni pripremljen u nacrtu.

On je tada kazao da je Vlada, na čelu sa premijerom Fortom morala reagirati i zaustaviti sve bespotrebne nabavke i bespotrebne programe, a sav novac usmjeriti ka "barem pokušaju zaustavljanja inflantorne katastrofe koja se dešava u domaćinstvima naših građana".

Kazao je da Vlada ni na koji način nije pokazala socijalnu osjetljivost, niti je pokušala djelovati na način da se domaćinstva ne opustoše, ilustrirajući to, između ostalog, tvrdnjom da ljudi podižu kredite u mikrokreditnim organizacijama kako bi platili režije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.