open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u Skupštini KS
Zahiragić: Lično ću potpisati krivičnu prijavu protiv ministra Vranića
Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo danas je govorio o aktuelnom političkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, osvrnuvši se na navodnu aferu vrijednu nekoliko desetina miliona KM za koju odgovornim smatra ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića.
15.09.2021. u 19:19
get url
text

Tvrdi da je odluka o esencijalnim lijekovima donesena na nezakonit način i da je teška prema procjenama 90 miliona maraka na godišnjem nivou.

- U namjere i intencije odluke ja kao pravnik možda ne bi bilo mudro da ulazim. Mi smo pitali ministra da li pravilnik propisuje do detalja istančanu proceduru provođenja javnog poziva i provođenje od strane komisije. Tačno je navedeno da komisija svaku odluku zapisnički konstatuje. Ministar tvrdi da on štiti domaću proizvodnju. S obzirom na to da zna da nije dobio nikakav akt, odbio je da odgovori na to pitanje. Čak i ljudi iz samog vrha SDP-a su nam se javili i rekli da su šokirani - pojasnio je Zahiragić kazavši da je Vranić zaobišao komisiju i dodao:

- Znate da su ti lobiji vrlo moćni, da su isprepleteni razni interesi. Ja koliko imam informaciju, obratili su se nadležnim organima i inspekciji. I mi ćemo podnijeti krivičnu prijavu, ja lično ću potpisati krivičnu prijavu protiv ministra Vranića za zloupotrebu položaja.

U razgovoru za N1 ističe da je Ministarstvo zdravstva raspisalo javni poziv, te da je komisija bila sastavljena od 9 uglednih članova.

- Dok je radila taj posao, ministar je usred posla donio napisanu vrstu lijekova na Vladu i Vlada je usvojila. Nakon toga je razriješena komisija, vjerovatno da bi zametnuo trag. Meni je rekao da ima tabelu iz Excela, od članice komisije. Na pitanje da li ima potpis ili pečat, on kaže gdje piše da mora biti potpisana - kazao je Zahiragić.

O tvrdnjama ministra Vranića da je za 11 mjeseci napravljena ušteda, Zahiragić tvrdi da Vranić govori o 2015. godini kada je na čelu kantona bio Elmedin Konaković.

- Tada je SDA vlada donijela uštede, ovo sada je 2021. godina. Ne znam zašto se poziva na period od prije šest godina - ističe Zahiragić.

Kako je naveo, ukoliko su namjere ministra poštene trebao je provesti procedure.

- Ja ne tvrdim da su domaći lijekovi gori, ali ne mogu tvrditi ni da su jednaki. Ukoliko bi komisija od 9 članova stala iza toga i rekla da su lijekovi bolji. Ja ne znam koje lijekove daju djeci kada ih kupuju. Premijer Forto mi je kazao da ne zna ništa o tome. Vlada usvaja konačnu odluku, a ministar formalno predlaže - tvrdi Zahiragić.

Osvrnuo se i na aferu "respiratori".

- Ja smatram da je ovo jedna od najvećih afera u zdravstvu. Afera "respiratori" u političkom smislu traje skoro dvije godine, 30 puta pokušavaju podgrijati istu supu. Ja uopće ne amnestiram, ukoliko je neko prekršio bilo koji proces da treba da odgovara - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.