open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Zahiragić: Konaković se vratio u prirodno stanište - kantonalni nivo, "Trojka" u KS se raspada
Dnevni red Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su bila 23 zastupnika danas nije usvojen. Pet zastupnika iz vladajuće koalicije nije se pojavilo na sjednici, da bi nešto kasnije jedna od zastupnica ipak došla.  
31.03.2022. u 16:24
get url
text

Iz vladajuće koalicije optužuju opoziciju što sjednica nije održana, a najglasniji je kantonalni zastupnik i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

- Ovo se nikada nije desilo u sali Skupštine Kantona Sarajevo. Nikada nijedna opozicija nije oborila dnevni red, a ne onaj koji se tiče funkcionisanja cjelokupnog sistema - rekao je Konaković. 

Zastupnik u Skupštini KS iz Kluba SDA Haris Zahiragić smatra da se vladajuća većina u Skupštini KS iz sjednice u sjednicu raspada.

VEZANI TEKST - Prečasni Konaković opet pokazao političko neznanje: SDA mu kriva što "Trojka" nema većinu

- Dnevni red nije usvojen jer vladajuća većina u Skupštini KS koja ga je predložila nije imala dovoljan broj ruku. Ja nisam bio u sali za vrijeme glasanja o dnevnom redu zbog povrede noge koja zahtijeva mirovanje, međutim uprkos tome što bih trebao biti na bolovanju, nisam izbjegao dolazak na posao, to jeste na sjednicu poput mojih kolega iz vladajuće većine, već sam u kancelariji Kluba čekao vrijeme za diskusije, kako bih tada sišao u salu. Svakako, glasao bih kao i moje kolege iz opozicije. Zašto? Zato što nas ni prilikom formiranja dnevnog reda ne konsultuju jer ne prihvataju naše osnovane argumente o određenim tačkama, jer obaraju naše kvalitetne inicijative i amandmane bez ikakvog obrazloženja, jer prema nama ne pokazuju minimum poštovanja i tako dalje... - kazao je Zahiragić za Faktor.

Na pitanje kako komentira optužbe od Elmedina Konakovića, Zahiragić odgovara:

- Kolega Konaković se, nakon kraćeg izleta u "visoke teme" na kojem se baš i nije proslavio, konačno vratio u svoje prirodno stanište, a to je kantonalni nivo, koji mu je evidentno krajnji domet. Međutim, ni tu ne radi posao kao što se od njega očekuje, nego se evo već deset godina - koliko vlada Kantonom Sarajevo u kontinuitetu, stalno bori protiv nekog zamišljenog neprijatelja. Mislim da sve više građana to uviđa - kaže Zahiragić.

Ističe da Konaković očekuje da vlada, a da "za svu nesposobnost uporno optužuje opoziciju".

VEZANI TEKST - Kako je za neodržavanje sjednice u Parlamentu BiH kriva vlast, a u Skupštini KS opozicija?

- Nakon toga očekuje da mu opozicija čuva kvorume na sjednicama, što se više puta dešavalo, da mu usvaja dnevni red i tako dalje. Usput, niko nas nije ni pozvao da zatraži od nas podršku za dnevni red ili bilo koju drugu tačku, što nije nepoznato u demokratskim sistemima. Oni nisu u stanju usvojiti ni dnevni red, kako da budu u stanju raditi kompleksnije projekte? U stanju su, zato, nekontrolisano dizati historijski visoke iznose kredita koje će naša djeca vraćati, a koje će onda trošiti na tenderisanje stranačkim firmama, stavljati van snage odredbe Uredbe za zapošljavanje kako bi u javnoj službi unapređivali svoje članove i aktiviste - kaže Zahiragić.

Pozvao je "Trojku" da se uozbilje, te da počnu raditi svoj posao.

- Ako to nisu u stanju, onda trebamo imenovati ekspertnu vladu, a koja će imati našu podršku do izbora, jer svaki dan ove vlasti stvara probleme koji će se godinama morati ispravljati - zaključuje Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.