open-navfaktor-logo
search
Zatražio od Vlade KS
Zahiragić: Kad ima 500.000 KM za policijske kamere dok policajci hodaju poderani, mora se naći i za doktore
Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, komentirao je današnje pismo mladih doktora iz Sarajeva, kojima su ugovori istekli i nisu produženi, već su poslani na biroe.
12.05.2021. u 19:36
get url
text

Na svom Facebook profilu naveo je da zahtijeva od Vlade KS da odmah osigura sredstva i omogući prijem svih tih mladih doktora.

VEZANI TEKST - Mladi ljekari pisali Forti i Vraniću: Davali ste nam prazna obećanja, slat ćemo vam razglednice iz svijeta

- Rastužilo me današnje pismo mladih doktora iz Sarajeva, a koji su ostali bez posla nakon svega par mjeseci rada u vremenu teške pandemije. Ostali su bez posla uprkos obećanjima Vranića i Forte, a obećavali su da neće, kako njima samima, tako i nama na Skupštini kada smo ih pitali. Mislim da je suvišno iznositi argumente o značaju ostanka svakog mladog čovjeka u ovom gradu i u ovoj državi, a posebno ukoliko se radi o mladim doktorima.

Njih hoće na zapadu, jedva ih čekaju, ali mi ih ne smijemo pustiti da odlaze ni pod koju cijenu, zbog njih, zbog nas, ali i zbog društva u cjelini, a posebno ih ne smijemo tjerati na način da ih dovedemo u ovakvu situaciju u kakvu ih je dovela Vlada KS.

Zahtijevam od Vlade KS da odmah i bez odlaganja obezbijedi sredstva i omogući prijem svih tih mladih doktora, ali i onih koji još uvijek nisu dobili priliku, u javne zdravstvene ustanove u KS.

Ima novca i previše, jer kada ima 500 hiljada za neke policijske kamere dok policajaci hodaju u poderanoj obući ili kada ima čak 16 miliona za Projekat adaptivnog upravljana saobraćajem dok se građani voze u rashodovanim vozilima - moraju se iznaći sredstva i za mlade doktore!

Ukoliko ne znate kako, ponudit ću vam model i pomoći vam, jer sam samo prije nekoliko godina, dok sam još bio Predsjednik SPUS-a, zajedno sa kolegama, osmislio model i program po kojem svi mladi doktori dobiju posao i priliku da rade dok ne steknu uslove za specijalizaciju, a neki, uglavnom oni koji žele, i nakon toga.

Svi mladi doktori koji su se tada nalazili na Birou za zapošljavanje povučeni su sa istog i dobili su posao. Neki su ostali da rade na tim poslovima u Domovima zdravlja, Hitnoj pomoći ili drugim zdravstvenim ustanovama, a drugi su iskoristili priliku i nakon što su stekli uslove dobili su specijalizacije na KCUS-u i u Općoj bolnici. Danas su oni već značajna karika u sistemu zdravstva, ali ne u Njemačkoj, nego u Sarajevu. Ponosan sam na taj projekat koji je jednostavno morao postati sistemsko rješenje, ali evo, nažalost, do danas nije. 

U slučaju da Vlada KS do sljedeće sjednice Skupštine KS ne ponudi rješenje, podnijet ću lično inicijativu i nadam se da ću za to dobiti podršku kolega iz vladajuće skupštinske većine - jer ovo su teme oko kojih bi morao postojati konsenzus - napisao je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.