open-navfaktor-logo
search
Nije mogao sam
Zahiragić: Hadžibajrić je imao podršku "Trojke" i oni trebaju snositi barem političku odgovornost
Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnik u Skuštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić oglasio se večeras povodom hapšenja načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.
12.05.2023. u 21:04
get url
text

VEZANI TEKST - Hadžibajrić i Destanović predati u nadležnost Tužilaštva KS

Navodi kako je SDA Stari Grad je jedina opozicija u kontinuitetu od 10 godina, a da je "Trojka" za to vrijeme u vlasti u Starom Gradu. 

- S obzirom da živim, a samim tim i djelujem (i) na području općine Stari Grad, dobio sam puno upita građana i svojih glasača o novonastaloj situaciji vezanoj za načelnika općine. Ibrahim Hadžibajrić je na poziciju načelnika u aktualnom mandatu izabran uz podršku NBL-a, SDP-a, NIP-a i NS, na osnovu čuvenog "Sarajevskog dogovora" - ukazuje Zahiragić.

Bez obzira na to, dodaje kako želi da vjerujem da će Sud, prema pravu i propisima, a ne prema politici, utvrditi sve činjenice i okolnosti u slučaju Ibrahima Hadžibajrića, te donijeti pravednu presudu.

- Istinska vadavina prava i odgovornost su potrebni ovom društvu kao lijek. Istina, veoma je indikativan momenat hapšenja Ibrahima Hadžibajrića u vezi sa krupnijim političkim procesima, ali treba biti iskren neke od stvari koje možemo saznati u medijima, javna su tajna već godinama u Starom Gradu - kazao je.

Potom je Zahiragić poručio da "sila Bogu nije mila".

- Uprkos tome, ne smatram adekvatnim način privođenja načelnika, a pogotovo državne službenice, koju su zavezanu i sa spuštenom glavom, kao da se radi o serijskom ubici, doveli pred kamere. To je show i predstava, a koja ovom društvu neće donijeti ništa dobro, osim bespotrebnog ponižavanja osumnjičenih. Ukoliko su krivi, kaznu će odrediti sud, a javnost će svakako donijeti svoj sud - rekao je te dodao:

- Lično sam svoj politički put započeo u Općinskom odboru SDA Stari Grad. Iako nikada nisam obnašao nikakve funkcije, niti sam se ikada kandidovao na lokalnom nivou, bio sam, a i dalje jesam, dio tima koji je na sve devijantne pojave u Općini Stari Grad ukazivao godinama. Kako kroz rad na terenu, tako i u organima vijeća putem naših vijećnika.

Podsjeća kako su neki od vijećnika čak podnosili krivične prijave, potpisivali ih i javno ukazivali na razne probleme Općine.

- Iako poštujem presumpciju nevinosti, jer sam to dužan kao pravnik, te iako sam svjestan, ponavljam, kako je momenat hapšenja načelnika Starog Grada indikativan, ne mogu a da ne istaknem kako je u općini Stari Grad SDA zapravo jedina prava opozicija u kontinuitetu već 10 godina... Kako posljednjih 10 godina, tako i danas, u rukovodstvu općinskog vijeća, sjede kadrovi "Trojke", a koji su glasali za sve ranije budžete i mnoge, danas sporne, odluke - ukazuje on pa zaključuje:

- S tim u vezi, Ibrahim Hadžibajrić šta god da je radio, ništa nije mogao raditi sam, nego je za razne poslove imao podršku općinskog vijeća, pa samim tim i oni ("Trojka") trebaju snositi barem političku odgovornost, a ne licemjerno se ograđivati od svog kandidata za načelnika.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.