open-navfaktor-logo
search
Uputio inicijativu
Zahiragić: FMUP i Čampara neka se konačno počnu baviti migrantskom krizom
Zastupnik Haris Zahiragić na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se razmatra situacija sa migrantima u Kantonu Sarajevo postavio je niz pitanja nadležnim a po pitanju aktuelne sigurnosne situacije.
28.01.2021. u 18:34
get url
text

Zahiragić je upitao čelnike IOM-a, međunarodne organizacije koja se bavi migrantima na području BiH, da li je i u jednoj drugoj zemlji osim u BiH moguće da se migranti slobodno kreću bez dokumenata i registracije, ukazujući da ne poštuju ni policijski sat. Upitao je koliko je IOM potrošio novca za finansiranje smještaja i brige o migrantima, iz kojih izvora se finansira njihov rad, te da li je iskorišten njihov ugled da se migranti ravnomjerno rasporede ne samo po cijeloh BiH već i po drugim rutama kuda se kreću.

Na koncu upitao je je li moguće da se u migrantskim centrima naprave takvi uslovi života kako oni ne bi imali potrebu izlaziti vani i kretati se kuda žele po centru grada, ističući kako se građani KS ne osjećaju sigurno

Pitao je zastupnik i zašto predstavnik Fedralnog ministarstva unutrašnjih poslova nije pozvan da odgovara na pitanja zastupnika.

- Iako nema predstavnika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, imam tu sreću da je kolega Aljoša Čampara paralelno i zastupnik u Skupštini KS, pa ga u tom svojstvu pozivam da mi odgovori da li je ministarstvo i na koji način pokušalo sankcionisati međukantonalni kriminal koji je zapravo jedna organizovana skupina koja, javna je tajna, prevozi migrante po migrantskim rutama što je krivično djelo. Da li je Federalno ministarstvo ili Federalna uprava policije iti jedan slučaj iti jedan slučaj pokrenut – pitao je Zahiragić.

Zahiragić je tokom sjednice također uputio inicijativu o kojoj bi se trebali izjasniti zastupnici.

- Pozivam ministra Čamparu i njegov kabinet da se konačno počnu baviti migrantskom krizom. U tom smislu predložit ću zaključak da se poziva Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova da se konačno počne baviti migrantskom krizom sa sigurnosnog i krivično-pravnog aspekta a naravno u skladu sa svojim isključivim nadležnostima – kazao je između ostalog Zahiragić.

Predložio je i da se usvoji inicijativa u vidu političke podrške Krajini, Unsko-sanskom kantonu koji nosi također veliki teret migrantske krize.

- Želim da mi kao Skupština jedan simbolični zaključak usvojimo na način da izražavamo podršku građanima USK u vezi sa svim problemima sa kojima se susreću u vezi migrantske krize i susjećamo se sa njima jer se KS susreće sa istim ili sličnim problemima. Ne smijemo dozvoliti da određeni zlonamjernici ili određene sive ruke šire ili grade neke loše odnose mrđu dijelovima BiH jer je svaki dio BiH podjednako važan, barem meni jeste – kazao je Zahiragić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.