open-navfaktor-logo
search
Skandal za skandalom
Zahiragić: Faraonska izjava Vranića prelila čašu, put koji će "Trojku" odvesti u politički ambis
Zastupnik u Skupštini KS i član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić komentirao je izjavu ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića kojom je "zaprijetio" da neće imati suosjećanja za one koji pružaju otpor, misleći na građane koji odbijaju vakcinisanje.
20.08.2021. u 19:59
get url
text

- Vranić o najavljenim restriktivnim mjerama Vlade KS (najavljenom nasrtaju na temeljna ljudska prava i slobode): "Nećemo imati SUOSJEĆANJA za one koji pružaju otpor!"

Ovakva faraonska izjava, posebno od strane ministara zdravstva na temu vakcinacije, bi u svakom demokratskom društvu bila dovoljna za ostavku! Nažalost, mi još uvijek nismo takvo društvo jer Vranić i nakon skandaloznog tajnog vakcinisanja Vlade KS u zgradi Vlade (dok su stariji čekali u redovima na +40) i to Pfizerovim vakcinama (kojih nije bilo za onkološke pacijente), ali i svih ranijih skandala - poput onoga sa viskijem u Hitnoj pomoći - kao i svih pogrešnih izjava, on i dalje ostaje na mjestu ministra - napisao je Zahiragić.

VEZANI TEKST - Represija u "Republici Sarajevo" u najavi: Vranić i Forto neće imati suosjećanja za građane "koji pružaju otpor"

U objavi na svom Facebook profilu istakao da je bahatost vlasti u Kantonu Sarajevo prešla svaku mjeru zdravog ukusa, te je nabrojao tek posljednje skandale.

- Iako su obećavali još od januara, Vlada KS nije nabavila niti jednu vakcinu. Nismo to koristili za političke obračune, jer smo svjesni da kantoni i entiteti nisu države, pa da nije lagan zadatak iz te pozicije nabaviti.

Nakon što su priznali, konačno, nakon mjesec dana pritisaka od strane javnosti, medija i nas iz opozicije, da se Vlada KS vakcinisala još početkom jula iako ne pripadaju prioritetnim grupama i to ni manje ni više nego Pfizerovim vakcinama, a koje nisu bile dostupne čak ni onkološkim pacijentima kojima su preporučene, saznali smo da im je vakcinacija organizovana u zgradi Kantona!

Paralelno s tim, odbili su našu inicijativu da se proces vakcinacije organizuje po opštinama/domovima zdravlja!

Također, dobili smo informaciju da su se pojedini načelnici, direktori i drugi članovi vladajućih stranaka vakcinisali po istom principu. Za to vrijeme, naši građani su se ponižavali i putovali stotine kilometara u države regiona da prime vakcine. Oni koji su dolazili na red u KS, doslovno su čekali u redovima na +40. Nakon svega, nema ni izvinjenja, kaže Edin Forto, onako hladno: "“Možda smo pogriješili što nismo to objavili..."

VEZANI TEKST - Neznanje ili obmanjuje javnost: Vranić tvrdi da su sve vakcine priznate u EU

Nakon svega, kao da to sve nije dovoljno, počeli su najavljivati da će radnicima koji rade u javnom sektoru u KS dolazak na posao usloviti vakcinacijom, kao i druge represivne mjere.

Kap koja je prelila čašu mog strpljenja je izjava Vranića iz naslova: "Nećemo imati SUOSJEĆANJA za one koji pružaju otpor!"

Halo!?

Put kojim je Vlada KS krenula, put bahatosti, privilegija, otimanja vakcina onkološkim pacijentima, ali i sada najavljeni put grubog zadiranje u temeljna ljudska prava i slobode, put je koji će zasigurno "Trojku" odvesti u politički ambis. Međutim, na putu za taj ambis nećete sa sobom pokupiti ljudska prava i slobode, nećete, to vam čvrsto obećavam! - naveo je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.